Izbori u Sloveniji: Loše vijesti za Janšu, pred porazom je

11
Radiosarajevo.ba
Izbori u Sloveniji: Loše vijesti za Janšu, pred porazom je
Foto: EPA-EFA / Janez Janša sa suprugom Urškom

U Sloveniji su se zatvorila birališta, a prema izlaznim anketama koje je Mediana napravila za RTV Slovenija uvjerljivo vodi stranka Pokret Sloboda Roberta Goloba, koja dobiva 35,8 posto glasova birača.

Daleko iza nje je Janšin SDS, koji dobiva 22,5 posto glasova, potom MSi 6,8 posto, SD 6,6 posto i Ljevica 4,4 posto. Istraživanje je obuhvaćalo glasove do 18 sati.

U Sloveniji su u sedam sati otvorena birališta na kojima će Slovenci izabrati novi parlament, a time i novu koalicijsku vladu.

Objavljena imena: Tri Šveđanina optužena zbog ubistva i pokušaja ubistva u Sarajevu

Objavljena imena: Tri Šveđanina optužena zbog ubistva i pokušaja ubistva u Sarajevu

Janez Janša sa suprugom Urškom - undefined

Foto: EPA-EFA: Janez Janša sa suprugom Urškom

Ranije provedene ankete pretpostavljale su da će vladu najvjerojatnije sastaviti dosadašnji premijer Janez Janša ili 55-godišnji menadžer Robert Golob. Do 16 sati glasalo je gotovo 50 posto birača s pravom glasa.

Tri sata do zatvaranja birališta glasalo je 49,3 posto od gotovo 1,7 miliona upisanih birača, objavilo je Izborno povjerenstvo Slovenije.

Izlaznost je mnogo veća nego na izborima 2018. godine, kad je do 16 sati glasalo 34,32 posto birača i kad je ukupna izlaznost na kraju bila manja od 53 posto.

Analitičari ocjenjuju da vrlo dobra izlaznost u odnosu na prošle izbore ide u prilog opozicionom lijevo-liberalnom boku koji vodi menadžer Robert Golob sa svojim Pokretom Sloboda.

Na izborima 2016. godine relativnu većinu osvojio je Janez Janša sa svojom strankom, no zbog nedostatka koalicijskih partnera nije uspio formirati vladu. Tada je lijevu koalicijsku vladu sastavio Marjan Šarec, premda je u parlamentu imao dva puta manje zastupnika od Janšinih 26. No Šarčeva vlada pala je nakon dvije godine i tada ju je naslijedila sadašnja Janšina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije