"Želimo evropski put BiH, ali ne damo da nam oduzimaju naša prava"

Anadolija
"Želimo evropski put BiH, ali ne damo da nam oduzimaju naša prava"
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da očekuje kako će se u narednom periodu sva pitanja u BiH rješavati u institucijama i da, kako je kazao, one neće biti uzurpirane i privatizirane.

Crnadak je nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Republike Malte Georgeom Williamom Vellom kratko komentirao najavljeno podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

"Očekujem da se sve u BiH dešava u istitucijama, očekujem da se ne dešava više da se institucije uzurpiraju i privatizuju jer i ja i PDP u kojem sam ja potpredsjednik želimo mir i stabilnost u regionu, ekonomske reforme, borbu protiv korupcije i brzi evropski put BiH, i najveći smo zagovornici toga ali nećemo dozvoliti nikome da nam oduzima naše pravo i nadležnosti", rekao je Crnadak.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je podnošenje zahtjeva za reviziju presude koju je Međunarodni sud pravde u Haagu donio 2007. godine. Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH svojom odlukom iz oktobra 2002. godine imenovalo Sakiba Softića za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu po tužbi BiH protiv SR Jugoslavije i dalo Softiću generalnu punomoć da zastupa BiH pred Međunarodnim sudom pravde i da poduzima sve pravne radnje.

BiH je 1993. godine podnijela tužbu protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Ona je prihvaćena 1996. godine, i to po jednoj tački kојa sе odnosi na kršenja Kоnvеnciје о sprečavanju i kažnjavanju zločina gеnоcida.

Presuda je donesena 26. februara 2007. godine i predstavlja značajan međunarodni pravni sudski akt, jer je najviši sud UN-a definirao pokolj nad Bošnjacima u Srebrenici kao genocid. Međutim, za genocid ne smatra odgovornom Srbiju i odbacuje zahtjev za isplatu finansijske odštete, ali je smatra odgovornom da je propustila spriječiti zločin i kazniti počinitelje.

Rok za podnošenje aplikacije za pokretanje revizije presude je 26. februar ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije