Žrtve genocida pozvale članove PIC-a da podrže reviziju i borbu za istinu

AA
Žrtve genocida pozvale članove PIC-a da podrže reviziju i borbu za istinu
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Udruženje žrtava i svjedoka genocida pozvalo je članove Vijeća za implementaciju mira (PIC) da podrži žrtve u borbi za istinu i pravdu pred Međunarodnim sudom pravde.

Kako je navedeno u saopćenju, sazivajući sjednicu Vijeća za implementaciju mira (PIC) povodom podnošenja bosanskohercegovačkog zahtjeva za reviziju pred Međunarodnim sudom pravde, Rusija ponovo potvrđuje da je protiv međunarodnog poretka koji žrtvama osigurava pravo na pravdu i istinu.

"Ruski veto u Vijeću sigurnosti UN-a, uložen na prijedlog rezolucije koja bi osuđivala genocid u Srebrenici, a na zahtijev Srbije, bio je veto protiv čovječanstva i civilizacije, te međunarodno utvrđene istine pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) i Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Danas Rusija ponovo želi uspostaviti svojevrsni veto zloupotrebljavajući PIC i intervenirajući u ime Srbije", istaknuli su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Pozvali su ostale članice PIC-a i njihove predstavnike da podrže pravo žrtava da pravdu i istinu traže pred Međunarodnim sudom pravde.

Žrtve, prema njihovim riječima, u procesima kršenja međunarodnog humanitarnog prava pred sudovima su zastupali predstavnici država, predstavnici međunarodne zajednice i država koji vode postupke protiv pojedinaca, grupa, organizacija i država.

"Licemjerno je reći da žrtva ima pravo na pravdu i istinu, a zaustvaljati procese protiv odgovornih tako što se sprečavaju naši zastupnici i postupak Revizije pred Međunarodnim sudom pravde. Žrtve samo traže pravdu i istinu. Tražimo od ostalih članica PIC-a, ne samo da odbiju Ruski anticivilizacijski pokušaj zaustavljanja postupka revizije, nego da se javno opredijele i time pokažu da žrtve imaju pravo da kroz sudski postupak dođu do pravde i istine", poručili su iz Udruženja i dodali da će žrtve poštovati svaku presudu Međunarodnog suda pravde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije