Sakib Softić ima legitimitet kao agent BiH

Anadolija
Sakib Softić ima legitimitet kao agent BiH
Radiosarajevo.ba / Arhiv
U svojstvu agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde Sakib Softić ovlašten je da zastupa BiH i ima legitimaciju da u ime BiH poduzima sve pravne radnje u vezi s tužbom BiH.

Navedeno je to iz kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića s ciljem istinitog i potpunog informiranja bosanskohercegovačke javnosti u vezi s procesom revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

"Prema članu 42. Statuta Međunarodnog suda pravde u Haagu, stranke pred Sudom zastupaju agenti. Predsjedništvo BiH je Odlukom broj: 01-2529-22/02 od 4. oktobra 2002. godine imenovalo Sakiba Softića za pravnog agenta Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Savezne Republike Jugoslavije. U svojstvu agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde Softić je ovlašten da zastupa BiH i ima legitimaciju da u ime BiH poduzima sve pravne radnje u vezi s tužbom BiH, koje su propisane Statutom i Pravilima Suda. Jedna od tih pravnih radnji jeste i radnja pokretanja postupka revizije Presude od 26. februara 2007. godine", naveli su iz kabineta Izetbegovića.

Podsjetili su da je odluka Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine donesena u skladu s Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH. Odluka je stupila na snagu danom donošenja.

U Odluci, prema njihovim riječima, nije propisano bilo kakvo ograničenje mandata Softića te da ova odluka Predsjedništva BiH nikada nije izmijenjena, niti je ikada stavljena van snage. Pojasnili su da Predsjedništvo BiH nije razriješilo Softića s dužnosti agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde nakon što je Međunarodni sud pravde izrekao Presudu od 26. februara 2007. godine. Shodno svemu naprijed navedenom, Odluka Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine predstavlja službeni stav Predsjedništva BiH, koji je na snazi, koji se mora poštovati i u skladu s kojim se mora postupati.

"U Statutu i Pravilima Međunarodnog suda pravde ne postoji ni jedna odredba koja nalaže da postupak revizije presude mora biti praćen novom odlukom nadležnog organa države kojom se nanovo imenuje agent, te države pred Međunarodnim sudom pravde. Dakle, prema Statutu i Pravilima Suda nije neophodna nova odluka Predsjedništva BiH kojom se nanovo imenuje agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde za postupak revizije. To potvrđuje i činjenica da je Međunarodni sud pravde, na osnovu iste Odluke Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine, prihvatio Softića kao agenta BiH u postupku revizije Presude Međunarodnog suda pravde od 11. jula 1996. godine, koji je Savezna Republika Jugoslavija pokrenula 24. aprila 2001. godine", saopćeno je iz kabineta Izetbegovića.

Istakli su da je pravno neutemeljena teza predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da je neophodno da Predsjedništvo BiH donese novu odluku o pokretanju postupka revizije Presude od 26. februara 2007. godine i da u odsustvu te odluke Softić nema legitimaciju da u ime BiH podnese aplikaciju za pokretanje postupka revizije Presude od 26. februara 2007. godine.

Iz kabineta Izetbegovića navedeno je da je Predsjedništvo BiH Odlukom od 4. oktobra 2002. godine imenovalo Softića za agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde, i na osnovu te odluke Predsjedništva BiH prema Statutu i Pravilima Suda Softić u svojstvu ovlaštenog agenta BiH ima legitimaciju da zastupa BiH i da u ime BiH pred Sudom poduzima sve pravne radnje u vezi s tužbom BiH koje su propisane Statutom i Pravilima Suda, uključujući i radnju podnošenja aplikacije za pokretanje postupka revizije presude od 26. februara 2007. godine.

"Pismo koje je Ivanić jučer 'posredstvom specijalnog izaslanika' uputio Međunarodnom sudu pravde, u kojem je 'osporio bilo čije pravo da u ime BiH podnosi aplikacije', u direktnoj je koliziji s legalnom i legitimnom Odlukom Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine. Ta odluka Predsjedništva BiH, koja je i dalje na snazi, predstavlja službeni stav Predsjedništva BiH. Ivanićevo pismo predstavlja neustavno djelovanje u svrhu komuniciranja privatnih stavova koji su direktno suprotni službenom stavu Predsjedništva BiH izraženom u Odluci Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine", poručili su iz kabineta Bakira Izetbegovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije