Zbog revizije presude: Danas vanredna sjednica Predsjedništva BiH

Radiosarajevo.ba
Zbog revizije presude: Danas vanredna sjednica Predsjedništva BiH
Revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije glavna je tema prethodnih dana u cjelokupnoj javnosti, te će se o ovoj veoma važnoj temi, na vanrednoj sjednici, danas očitovati i Predsjedništvo BiH.

Na poziv Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji je otkazao za jučer najavljenu redovnu sjednicu zbog današnje vanredne, ovaj najviši državni organ trebao bi se opredijeliti o reviziji presude. Kako je i u najavi sjednice istaknuo Ivanić, riječ je o jako važnoj sjednici, od koje može zavisiti dugoročna politička stabilnosti BiH.

Ipak, nakon jučerašnjeg sastanka u Beogradu, kojem su prisustvovali lideri Srbije Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, te lideri Republike Srpske Milorad Dodik i Mladen Ivanić, teško je očekivati da bude postignut neki sporazum unutar Predsjedništva o reviziji.

S ovog sastanka, koji je održan u vili "Mir", lideri Srbije i RS-a poručili su da je revizija krah pomirenja unutar BiH, te da je veoma neizvjesno kako će se zbog cijele situacije razvijati odnosi unutar BiH, ali i u cijelom regionu.

Podsjećamo, svi ovi vanredni sastanci i sjednice održavaju se nakon što je u petak, 17. februara, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio da će BiH podnijeti zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije. Takvu odluku donio je nakon savjetovanja s brojnim liderima političkih partija, te istaknutim članovima društvenog, političkog i vjerskog života u BiH, a koje je održano u sarajevskoj Vijećnici.

Vrlo skoro, posebno iz RS-a, stigle su negativne kritike ovakve odluke, a uskoro su uslijedile i blokade unutar pojedinih državnih institucija, unutar kojih su predstavnici srpskog naroda odlučili bojkotirati rad državnih organa sve dok, kako su najavili, Međunarodni sud pravde u Haagu ne odluči da li će zahtjev za reviziju biti prihvaćen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije