Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

22
Radiosarajevo.ba
Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Obilježavanje 32. godišnjice Dobrovoljačke

Danas se navršavaju 32 godine od napada na kolonu JNA u sarajevskoj ulici Dobrovoljačka povodom kojeg događaja su se Zelene beretke okupile u Sarajevu kako bi odale počast poginulim saborcima.

Predsjednik Udruženja Zelene beretke Stari Grad Vahid Alić kaže da su emocije koje se bude na ovaj dan uvijek iste.

"Zelene beretke su nastale na principu patriotizma. Drugi i treći maj obilježavamo kao najznačajniji datum iz perioda agresije na BiH. Na ovaj dan je odbranjeno Sarajevo, BiH, ali i predsjednik RBiH Alija Izetbegović", rekao je Alić.

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Kapetan ARBiH Omer Hujdur ističe da je 2. maja izvršen pokušaj zauzimanja Predsjedništva BiH, da je ono palo palo bi Sarajevo i BiH.

"Trećeg je bila dogovorena razmjena Kukanjca i Izetbegovića. Bio sam kod tunela kod kasarne Bistrik. Iz zadnjeg transportera je otvoren prozor i pucano je na našeg policajca. Kolona je zaustavljena, dešavanja su poznata. Treba napomenuti, tih šest poginulih vojnika JNA se moglo desiti da su poginuli u toku borbenih dejstava", rekao je Hujdur.

U našoj galeriji pogledajte fotografije sa današnjeg okupljanja koje je zabilježio fotoreporter portala Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, 3. maja je 1992. godine trebala biti izvršena razmjena vojnika JNA iz Kasarne Bistrik u Sarajevu u zamjenu za predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, kojeg je dan ranije JNA zarobila na aerodromu na povratku iz Lisabona.

Nedugo nakon polaska, kolona je presječena i zaustavljena u Dobrovoljačkoj, današnjoj ulici Hamdije Kreševljakovića.

Tačan broj poginulih varira. U jednom od intervjua nekadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA Milutin Kukanjac kazao je da je tog dana, 3. maja 1992., smrtno stradalo šest osoba. Prema podacima Tužilaštva BiH, poginulo je osam, dok su ranjene 24 osobe. 

Dan ranije, 2. maja 1992, JNA je pokušala zauzeti centar Sarajeva i staviti pod svoju kontrolu ključne državne institucije Bosne i Hercegovine. U sukobima JNA s Teritorijalnom odbranom BiH i braniteljima Sarajeva, poginulo je više desetina ljudi. Pojedinci ovaj dan smatraju 'danom D' kada je BiH spašena, i kada je propao projekt "velike Srbije".

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Tužilaštvo BiH je 2012. godine obustavilo istragu protiv 14 osoba za ovaj slučaj, a među njima su bili danas pokojni general Armije Republike BiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva Republike BiH Ejup Ganić.

O Dobrovoljačkoj ulici stav je dao ranije Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila "legitimna vojna meta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije