ZDK: U drugoj smo fazi borbe protiv koronavirusa

Fena
ZDK: U drugoj smo fazi borbe protiv koronavirusa
Foto: Anadolija / Sa konferencije za novinare

Javna ustanova Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona stavio je na raspolaganje svoje prostorne i kadrovske kapacitete Kriznom štabu za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva ZDK-a, kazala je na današnjoj pres-konferenciji direktorica tog zavoda Mersija Kasumović.

"Smatrali smo da trebamo dati doprinos u ovoj situaciji, jer smo u 2. fazi borbe protiv bolesti koju izaziva COVID-19. Zavod će nastaviti i dalje raditi svoj posao, a što smo i do sada radili - specifičnu zdravstvenu zaštitu radnika, redovne periodične preglede i sve drugo što nam je i u ovoj situaciji jako bitno da se radi", istakla je Kasumović.

Dodala je da je cilj da svi radnici idu na posao "sa provjerenim zdravstvenim stanjem“.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić istakao je kako nastavljaju obilaziti lokalne zajednice i osposobljavati kapacitete za eventualni prelazak u 3. i 4. fazu borbe protiv koronavirusa, ali da se nada da epidemiološka situacija u tom kantonu neće niti ući u te faze: "Opremom koja bi bila stavljena u pogon i dodatnim kapacitetom kreveta, apsolutno bismo odgovorili 2. fazi. Po nekim našim procjenama to bi bilo sasvim dovoljno... Računamo da ćemo kapacitet našeg izolatorija povećati na 200-220 kreveta."

Trenutni kapacitet izolatorija Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) je 50-ak kreveta, s mogućnošću proširenja na oko 100 mjesta, ali da će iskorištavanjem prostora tog zavoda pripremiti dovoljno kapaciteta za smještaj u zdravstvenim ustanovama svih pozitivnih osoba na COVID-19.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac napomenuo je kako zasad imaju po devet pozitivnih pacijenata u izolatoriju te isto toliko u KBZ-u, ali da još uvijek čekaju rezultate jučerašnjih testiranja zdravstvenog osoblja i pacijenata iz KBZ-a koji su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom sa Odjela za interne bolesti KBZ-a.

"Čim dobijemo nalaze, bit će objavljeni. Na taj ćemo način rasteretiti određeni broj pacijenata i zaposlenika za koje su jučer uzeti testovi. Svi pozitivni pacijenti, koji su smješteni u izolatoriju u Stacionaru i na odjelu u KBZ-u, stabilni su i još niko nije na respiratoru. Nadamo se da ih neće ni biti", kazao je Skomorac.

Navodi također da pacijenti i zdravstveno osoblje koji su u izolaciji nisu razvili simptome zaraze na koronavirus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije