Krizni štab HNK: Otvara se novo žarište u Jablanici, sve više oboljelih u Čitluku

Radiosarajevo.ba
Krizni štab HNK: Otvara se novo žarište u Jablanici, sve više oboljelih u Čitluku
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Na redovitoj konferenciji za novinare Kriznog štaba Herecegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru saopćene su nove informacije o epidemiološkoj situaciji u ovom kantonu.

Na konferenciji za medije Kriznog stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, prof. dr. sc. Jurica Arapović potvrdio je da je jučer testirano 62 uzorka, bilo je osam pozitivnih, od toga u Jablanici dva, Čitluku pet i Mostaru jedan.

"Trenutno je u izradi 20 uzoraka, tako da će se iz dana u dan ova brojka mijenjati. Imamo jedno stacionarno stanje u Konjicu, u Jablanici se otvara novo žarište. U Čitluku je iz dana u dan sve više i više pozitivnih slučajeva.

Do sada smo evidentirali preko 100 kontakata, tako da je očekivati kako bude pristizao veći broj pozitivnih COVID-19 slučajeva, bit će više i kontakata, jer sa svakim zaraženim raste broj kontakata. Do sada je izdato 1694 rješenja zdravstvenih nadzora, a i njih je sve više i više svakim danom. Trenutno su tri bolesnika životno ugrožena i oni su na respiratorima. Iz dana u dan imamo sve veći priliv pacijenata i maksimalno ulažemo napore da riješimo problem", rekao je Arapović.

Trenutno stanje s oboljelima u HNK je: u Konjicu 27, u Jablanici 2, u Čitluku 21 i u Mostar 20 pozitivnih slučajeva. 

Većina zaraženih u Čitluku je iz samostana u MIletini, istaknuo je Arapović i dodao da ima kontakta bezbroj.

 "Rizika od pozitivnih bolesnika nema, svi koji su evidentirani su u izolaciji ili u bolnici ili kući. Veći je rizik phvatati sve kontakte i oni mogu biti prenosnici za tercijarne kontakte. Pitanje je koliko ćemo biti sposobni i kadri i da ćemo ih sve staviti u izolaciju. One koje ne pohvatamo, molimo da se sami stave u izolaciju", kazao je on.

Svi oporavljeni sa područja HNK su sa Konjica, a kako je Arapović kazao da ih negdje oko pet, jer još uvijek nemaju tačan podatak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije