Niske temperature uzrokovale probleme: Građani ostaju bez vode, struje, grijanja

E. H.
Niske temperature uzrokovale probleme: Građani ostaju bez vode, struje, grijanja
Talas hladnog vazduha koji je ovih dana cijelu Europu, pa tako i Bosnu i Hercegovinu okovao ledom danas je, čini se, dostigao svoj vrhunac i prouzrokovao je brojne probleme građanima mnogih gradova naše države.

Najkritičnije stanje je u Zenici, gdje su građani zbog kvara na sistemu daljinskog grijanja ostali bez toplotne energije u svojim stanovima, a čini se da će im radijatori biti hladni i tokom većeg dijela noći. Zbog takve situacije povećana je potrošnja električne energije u ovom bh. gradu.

To je uzrokovalo i brojne kvarove na elektrodistribucionoj mreži, te su mnogi dijelovi grada u pojedinim intervalima ostajali bez električne energije. To je za Radiosarajevo.ba potvrđeno iz Elektrodistribucije Zenica, gdje su nam kazali kako je povećan broj njihovih ekipa na terenu, te kako one rade sve što je u njihovoj moći da smanje takozvano "iskakanje iz sistema" pojedinih dijelova mreže.

Slično stanje vlada i u Sarajevu, kojim je danas u potpunosti zavladala "sibirska" hladnoća. Tokom popodneva i večeri dolazilo je do prekida u snabdijevanju električnom energijom u brojnim sarajevskim naseljima, posebno u Vogošći, a zatim i u naseljima Stup i Bjelave. Ekipe Elektrodistribucije u Sarajevu su također na terenu, te su normalizovali snabdijevanje električnom energijom u Vogošći, a trude se da do iskakanja ne dođe i u drugim dijelovima grada.

Do nestanka grijanja, zbog kvara na kotlovnici, došlo je i u naselju Dobrinja, gdje je kvar vrlo brzo popravljen i građani su mogli odahnuti, te bez brige ući u zaista hladnu noć.

No, ni to nisu svi problemi sa kojima se javne službe u Sarajevu susreću, te u pojedinim sarajevskim naseljima dolazi i do prekida u snabdijevanju vodom. Veliki broj ekipa KJKP Vodovod i Kanalizacija je trenutno na terenu i pokušavaju da saniraju brojne kvarove koji dovode do kratkih prekida u vodosnabdijevanju.

Kako su za Radiosarajevo.ba kazali iz ovog javnog komunalnog preduzeća, zbog niskih temperatura i neadekvatne zaštite vodomjera dolazi do poknuća cijevi i vodomjera, što uzrokuje kvarove na pojedinim dijelovima mreže. Iako je nekoliko ekipa na terenu, prosto je fizički neizvedivo da večeras poprave sve kvarove, ali će oni učiniti sve što je u njihovoj moći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije