Država uštedjela milione jer zatvor "zjapi" prazan: Kašnjenje je dobro!?

0
B. T.
Država uštedjela milione jer zatvor "zjapi" prazan: Kašnjenje je dobro!?
Foto: Ministarstvo pravde BiH / Državni zatvor

Aida Baručija, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dobila je odgovor Vijeća ministara BiH na pitanje koliko je ukupni trošak nestavljanja u funkciju odnosno zbog prolongiranja roka početka državnog zatvora, odnosno Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Istočnom Sarajevu.

Podsjetimo, iako je nedavno svečano otvorena, ova ustanova još nije primila prve „stanovnike“. Baručija je u pitanju podsjetila da je objekt završen još 2017. godine. 

Kako navode iz Vijeća ministara BiH, jedini mjerljivi trošak koji se može dovesti u direktnu vezu s prolongiranja roka početka rada "bosanskog Alcatraza" je trošak boravka pritorenika i zatvorenika Suda BiH u entitetskim krividno-popravnim ustanovam u visini od 40 KM dnevno za jedno lice.

Naime, zbog nepostojanja zatvora na državnom nivou, Ministarstvo pravde BiH s entitetskim ministarstima pravde i Pravosudnom komisijom Brčko distrikta 2003 godine. zaključilo je takav ugovor.

„Za period od 1. 1. 2018. godine do 31. 1,2020. godine, ovaj trošak iznosi 8.557.800 KM, i to: u 2018. godini 4.01 1.680 KM, u 2019. godini 4.206.640,00 KM, a u januaru 2020. godine 339.480 KM“, naveli su iz Vijeća ministara (op.a. s obzirom da je Baručija pitanje postavila još u februaru ove godine, podaci se odnose na period do tog momenta). 

Dalje su obrazložili troškove stavljanja u funkciju državnog zatvora, te su došli do zaključka da država zbog kašnjenja prijema zatvorenika zapravo nije u dubitku, već u dobitku!?

„Samo stavljanje u funkciju Zavoda sa prijemom svih 286 zaposlenih, iziskuje značjna sredstva za operativne troškove funkcioniranja istog na godišnjem nivou, koja prema planu za 2021. godinu iznose 12.052.000 KM“, objasnili su iz Vijeća ministara BiH.

Obrazlažući tu brojku, kazali su da se 7.403.000 KM odnosi samo na plaće i naknade zaposlenih;1.088.000 KM za energiju i komunalne usluge; 2.375.000 KM za izdatke za nabavku materijala - najvećim dijelom za nabavku hrane za zatvorenike i pritvorenike, nabavku uniformi za zavodske službenike, nabavku lijekova....

„Upoređivanjem visine gore navedenih godišnjih troškova boravka pritvorenika i zatvorenika Suda BiH u entitetskim krivično-popravnim ustanovama, koje Ministarstvo pravde BiH plaća zbog prolongiranja roka početka rada Zavoda, sa visinom godišnjih troškova funkcioniranja Zavoda u punom kapacitetu, evidentno je da zbog prolongiranja roka podetka rada Zavoda, u budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nisu stvoreni dodatni trošovi, nego su naprotiv, ostvarene uštede na godišnjem nivou u iznosu oko 7.900.000 KM.

   Aida Baručija - Odgovor Vijeca ministara BiH by Sarajevo Zid on Scribd

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije