Denis Zvizdić: Od 1. augusta počinje s radom državni zatvor

Radiosarajevo.ba
Denis Zvizdić: Od 1. augusta počinje s radom državni zatvor
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Press konferencija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu održao press konferenciju nakon što je Vijeće ministara usvojilo odluku o privremenom finansiranju institucija BiH. 

Na početku današnje konferencije za medije predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić govorio o odlukama usvojenim na današnjoj sjednici.

Govorio je i o izgradnji stanova za raseljena lica i povratnike u BiH, usvojena je inicijativa za početak pregovora za obnovu javnog prevoza u Sarajevu. Projekat ima vrijednost od 35 miliona eurta i odvijat će se u dvije faze.

Usvojili smo naravno i Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH za period juli-spetembar 2019. Stavljamo u funkciju i državni zatvor i to od 1. avgusta ove godine, tad će zvanično početi s radom, svi potrebna infrastrukura je završena, sledi upošljavanje radnika. Imali smo i materijal o revidiranoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina. Sve sugestije koje smo imali i ranije su i dalje ostale u samoj strategiji, dakle nije došlo do njenog revidiranja. Nemamo odgovor na pitanje šta se desilo sa 300 zaključaka koji su se odnosili na propuste u radu“, kazao je Zvizdić.

Dodao je da dok ovakva pitanja ne budu rješena, neće biti usvojena pomenuta strategija.

Odgovarajući na pitanja Zvizdić je kazao da u skladu sa važećim zakonodavstvom u BiH, kad ne bi obnašao funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, prekršio bi Izborni zakon BiH.

Do imenovanja izvršnih funkcija mogu se obnašati takve funkcije. Postoje jednostavno rješenje, a to je da Predsjedništvo BiH pošalje ime mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH. Ja bi postavio pitanje zašto ne radi organ koji je izabran, a to je Predstavnički dom“, istakao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, javnost je fokusirana na Vijeće ministara koje je funkcionalno.

Govoreći o revidiranoj Državnoj strategiji za procesuiranje predmeta ratnih zločina, Zvizdić je pojasnio da Evropska komisija nije dala „zeleno svjetlo“ na ovu strategiju, već da poziva da se o ovom raspravlja.

Postavlja se pitanje, šta je sa više od 800 predmeta iz A kategorije, kad dobijemo na to odgovor onda ćemo razgovarati i ostalim kategorijama. Zašto se ne realizira bazna strategija, da bi onda išli u revidiranu strategiju“, istakao je Zvizdić.

Na pitanje o privremenom finansiranju, Zvizdić je kazao da zaista očekuje da uskoro bude usvojen državni budžet.

„Ako do toga ne dođe uskladu s Ustavom BiH, nastavit će se realizacija budžeta na nivou 2018. godine. Bevanda je odgovoran ministar koji će na svijeme usvojiti privremeno finasiranje, što se danas i dogodilo. Poziva Predsjedništvo BiH da usvoji budžet za ovu godinu“, pojasnio je Zvizdić.

Poručio je da je ista odluka usvojena u martu i aprilu.

Ničim izazvan je Milorad Dodik najavio da će biti obustavljeno finansiranje, od toga je krenula panika. A nije bilo potrebno, odluka je usvojena u roku od 20 sekundi. Svi oni koji misle da na ovaj način mogfu vršiti pritisak, vjerujte da neće uspjeti. Samo nanose štetu ljudi koji rade u institucijama. Stvar je jednostavna, nek Predsjedništvo izabre mandatara i stvar se završi za 15 dana“, zaključio je Zvuzdić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije