Završeno suđenje Miši Petkoviću: Priznao krivicu i pristao na 56 mjeseci zatvora

1
Radiosarajevo.ba
Završeno suđenje Miši Petkoviću: Priznao krivicu i pristao na 56 mjeseci zatvora
Foto: Društvene mreže / Mišo Petković

Mišo Petković (43) iz Doboja zaključio je sporazum o priznanju krivice sa Okružnim tužilaštvom u Banjoj Luci i pristao da bude osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora te novčanu kaznu od 1.000 KM za zelenaštvo i iznudu.

Njega terete da je radnici sportske kladionice "Mocart" u Banjoj Luci posudio novac uz „zelenašku“ kamatu pa je natjerao da mu da šifre i ključ nakon čega je iz kladionice odnio cigarete i novac ukupne vrijednosti blizu 12.000 maraka.

Sporazum je prihvatilo vijeće Okružnog suda u Banjoj Luci, a presuda optuženom će biti izrečena u petak 17. marta.

Jake policijske snage na ulicama Sarajeva povodom obilježavanja "Dobrovoljačke"

Jake policijske snage na ulicama Sarajeva povodom obilježavanja "Dobrovoljačke"

Osim zatvorske i novčane kazne sporazumom je predviđeno i da optuženi nadoknadi štetu kladionici "Mocart" u ukupnom iznosi od 11.679 KM.

S obzirom na to da je od njega tokom hapšenja oduzeta određena količina cigareta i novca koji će biti vraćeni vlasniku, Petkoviću je ostalo da nadoknadi štetu od 3.270 maraka.

Radnica R.V. nije tražila nadoknadu štete.

Petković je istakao da priznaje krivicu i da treba da odgovara za to, samo je sud zamolio da ako postoji mogućnost bude odmah upućen na izdržavanje kazne zatvora, te da je služi u zatvoru na Tunjicama u Banjoj Luci.

Saradnik Putinovog oligarha otvorio firmu u Sarajevu

Saradnik Putinovog oligarha otvorio firmu u Sarajevu

Petkovića Okružno tužilaštvo tereti da je R. V. koja je radila u sportskoj kladionici "Mocart" u banjalučkoj ulici Carice Milice u septembru prošle godine pozajmio 350 KM uz uslov da mu na ime kamate vrati još toliko, a zatim je prijeteći njoj i djetetu natjerao da mu da šifru i ključ kladionice iz koje je odnio novac i cigarete vrijedne 11.679 KM.

Navodi se da je prethodno mjesecima dolazio u kladionicu koja se i nalazi u zgradi gdje on živi te je stekao povjerenje radnice i saznao da je ona u veoma teškoj materijalnoj situaciji što je iskoristio.

Kako se navodi u optužnici, radnicu je danima maltretirao i pritiskao te prijetio njoj i djetetu tražeći da mu vrati novac. Ističe se da je i jedne prilike tražio da sa njenim malodobnim sinom “kao porodica” odu do Loznice da on donese krivotvorene evre od prijatelja što je ona odbila.

Novo upozorenje iz Njemačke: Ako vam je odjednom nestalo 1.000 eura sa računa, ovo je mogući razlog

Novo upozorenje iz Njemačke: Ako vam je odjednom nestalo 1.000 eura sa računa, ovo je mogući razlog

Nakon toga Petković joj je prijetio na ime njenog sina i govoreći da zna sva njena kretanja mjesto gdje živi, da joj je dnevna kamata 35 KM.

Tražio je od nje da vrši uplate u kladionici u njegovo ime, govorio joj da je ležao za ubistvo i da njemu ništa nije ubiti, da nikom ne smije govoriti jer ima dobre veze i radi za policiju, piše Glas Srpske.

Zatim je krajem oktobra po završetku smjene pozvao R.V. i rekao joj da dođe do njega u kafić kladionice što je ona učinila i on joj je rekao da će tu veče doći ,,da se poigra sa njom i njenim malodobnim sinom koji bi mogao postati curica".

Tu je veče Petković prijeteći njoj i djetetu naveo R. V. da uđe u njegovo vozilo te je vozao po Banjoj Luci prijeteći joj pištoljem koji je stavljao i između njenih nogu.

Edin Gačanin na američkoj crnoj listi: Sarajlija jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom

Edin Gačanin na američkoj crnoj listi: Sarajlija jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom

Prijetio da će ubiti i nju i dijete ako mu ne da ključ od kladionice i šifre za alarm i sef , te objasni način djelovanja , ista je to odbijala.

On joj je rekao da ako ne uradi što traži da ujutru niko neće ostati živ na adresi njenog bivšeg supruga kod koga je tu noć odvela sina strahujući od Petkovića.

Radnica kladionice je zbog straha za svoj i život djeteta dala mu šifru i ključ od kladionice te objasnila način djelovanja. On joj je naredio da čuva stražu i dao joj telefon. kada je ona pokušala da pobjegne zaprijetio je da će je ubiti pa se ona vratila.

Petković je zatim maskiran i s rukavicama na rukama otključao kladionicu, deaktivirao alarm i otvorio sef te uzeo 7.358 KM i novac od vaučera u iznosu 3.155, cigare raznih robnih marki u vrijednosti od 1.165 KM. Pričinio je ukupnu štetu od 11.679, a oštećenoj zaprijetio da će ubiti nju i njenog malodobnog sina , ako bilo šta kaže policiji, novodi se u optužnici.

OHR se oglasio nakon sankcija State Departmenta: Podržavamo sve napore u borbi protiv korupcije

OHR se oglasio nakon sankcija State Departmenta: Podržavamo sve napore u borbi protiv korupcije

Mišo Petković je višestruko osuđivan i ležao je zbog ubistva i silovanja, krađe i razbojništava. Između ostalih presuda dobojski Okružni sud ga je u decembru 2011. godine osudio na 20 godina zatvora zbog silovanja, ubistva i razbojništva.

On je silovao komšiju kojeg je zatim usmrtio sjekirom.

Zbog ubistva je osuđen i u Novom Sadu gdje dobio 15 godina zatvora. Taj zločin je počinio nakon što je tokom služenja zatvorske kazne po presudi suda u Doboju pobjegao u Srbiju sa slobodnog vikenda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije