Poznato zašto je Osman Mehmedagić završio pod sankcijama: Prisluškivanje i prijetnje u korist SDA

14
Radiosarajevo.ba
Poznato zašto je Osman Mehmedagić završio pod sankcijama: Prisluškivanje i prijetnje u korist SDA
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Osman Mehmedagić

Bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić danas je stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

Ova informacija objavljena je na službenoj stranici Ministarstva finansija SAD.

Osman Mehmedagić se dovodi u vezu sa vrhom Stranke demokratske akcije (SAD), a više puta je hapšen jer je povezan sa nezakonitim radnjama i falsifikovanjem diplome.

Sanela Krsmanović Bistrivoda: O predstavi Seljačka opera, Sanjarnici i pozorišnoj magiji

Sanela Krsmanović Bistrivoda: O predstavi Seljačka opera, Sanjarnici i pozorišnoj magiji

Saopćenje i pojašnjenje iz Ministarstva finansija SAD prenosimo u cijelosti:

U svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, bh. državljanin Osman Mehmedagić “Osmica” zloupotrijebio je javno telekomunikacijsko preduzeće u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

Mehmedagić je koristio javno preduzeće BH Telekom kako bi sa mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima bh. političara koji nisu povezani sa SDA.

Mehmedagić je također instruirao jednu osobu da nadzire jednog vladinog službenika povezanog sa jednom opozicionom strankom u entitetu Republika Srpska.

Pored toga, Mehmedagić je koristio svoj položaj, prijetio i koristio veze da utiče na kandidate “Osmorke”, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrže SDA. 

Također postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama radi vlastitog bogaćenja i bogaćenja njegove političke stranke.

State Department: Osman Mehmedagić i Edin Gačanin stavljeni na crnu listu SAD

State Department: Osman Mehmedagić i Edin Gačanin stavljeni na crnu listu SAD

Danas je OFAC uvrstio Mehmedagića na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog saučesništva u, te direktnog ili indirektnog učešća, u koruptivnim aktivnostima koje se odnose na Zapadni Balkan, uključujući koruptivno djelovanje od strane, u ime ili na neki drugi način povezano sa vlastima na Zapadnom Balkanu, ili od strane sadašnjeg ili bivšeg državnog službenika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, poput pronevjere javnih dobara, eksproprijacije privatne imovine za ličnu korist ili u političke svrhe, ili radi davanja mita", navodi se u saopćenju Ministarstva finansija SAD.

Ko je još završio danas na crnoj američkoj listi možete pročitati na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije