Na crnoj listi SAD i Dragan Stanković - direktno doveo u pitanje ustavni poredak BiH

1
Radiosarajevo.ba
Na crnoj listi SAD i Dragan Stanković - direktno doveo u pitanje ustavni poredak BiH
Foto: RUGIP / Dragan Stanković

Direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS Dragan Stanković danas je stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

Ova informacija objavljena je na službenoj stranici Ministarstva finansija SAD.

Stanković je vodio agenciju odgovornu za Zakon o nepokretnoj imovini i direktno je doveo u pitanje ustavni poredak BiH, što predstavlja podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Edin Subašić: Panika u vrhu "srpskog sveta"

Edin Subašić: Panika u vrhu "srpskog sveta"

Saopćenje i pojašnjenje iz Ministarstva finansija SAD prenosimo u cijelosti:

"U svojstvu vršioca dužnosti direktora, potom i u svojstvu direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS (RUGIP), bh. državljanin Dragan Stanković bio je na čelu agencije odgovorne za Zakon o nepokretnoj imovini iz aprila 2022. kojim je direktno osporen ustavni poredak u BiH, što predstavlja podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Kako stoji u Daytonskom mirovnom sporazumu iz 1995. godine koji uključuje i sadašnji Ustav BiH i koji je i dalje osnova za strukturu vlasti u BiH, BiH se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i RS. 

State Department: Osman Mehmedagić i Edin Gačanin stavljeni na crnu listu SAD

State Department: Osman Mehmedagić i Edin Gačanin stavljeni na crnu listu SAD

Zakonom o imovini RS nastoji se uzurpirati nadležnost države BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS, što je protivno odlukama Ustavnog suda BiH, Ustavu BiH i zabrani raspolaganjem državnom imovinom iz 2005. koju je nametnuo Ured visokog predstavnika.

U svojim javnim izjavama o Zakonu o nepokretnoj imovini koje su identične izjavama predsjednika RS Milorada Dodika koji je pod sankcijama SAD i izjavama drugih lidera RS, Stanković je tvrdio da država nema ovlasti nad nepokretnom imovinom koja se nalazi u RS. Na dan 22. septembra 2002, Ustavni sud BiH zaključio je da je Zakon o nepokretnoj imovini, kao i svi prethodni, u suprotnosti sa Ustavom BiH, koji je sastavni dio Aneksa IV Daytonskog mirovnog sporazuma", navodi se u saopćenju Ministarstva finansija SAD.

Ko je još završio danas na crnoj američkoj listi možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije