Završen dvogodišnji ciklus specijalističke obuke iz oblasti kibernetičkog kriminala

0
Radiosarajevo.ba
Završen dvogodišnji ciklus specijalističke obuke iz oblasti kibernetičkog kriminala
Foto: FUP / Završen dvogodišnji ciklus specijalističke obuke iz oblasti kibernetičkog kriminala

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), kroz projekat "Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa" kojeg podržava vlada Švicarske, u saradnji sa entitetskim centrima za edukaciju sudija i tužilaca, organizovalo je jučer dodjelu certifikata tužiocima, sudijama i policijskim službenicima sa područja Bosne i Hercegovine, koji su bili polaznici na specijalističkoj obuci iz oblasti kibernetičkog (cyber) kriminala.

Specijalistička obuka trajala je tokom 2020. i 2021. godine, a edukatori su bili eksperti specijalizovani za otkrivanje i procesuiranje predmeta kibernetičkog kriminala među kojima su bili i policijski službenici Federalne uprave policije koji su vršili edukaciju navedenih polaznika iz oblasti kompijuterskih istraga i istražnih procesnih radnji vezano za dokumentovanje i procesuiranje izvršilaca ovih krivičnih djela uključujući i ostala ozbiljna krivična djela gdje je kao jedno od sredstava izvršenja korištena informaciona tehnologija, saopćeno je iz FUP-a.

Cilj programa specijalističke edukacije bio je sticanje osnovnog i naprednog znanja o kibernetičkom kriminalu i elektronskim dokazima, postupanju u vezi s njima, materijalnim i procesnim zakonima koji se primjenjuju, tehnologijama, te hitnim i efikasnim mjerama koje treba provesti.

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije