FUP organizirao konferenciju: Saradnja policije i operatera u istrazi cyber kriminala

0
Radiosarajevo.ba
FUP organizirao konferenciju: Saradnja policije i operatera u istrazi cyber kriminala
Foto: FUP / S konferencije

Federalna uprava policije (FUP) organizirala je konferenciju posvećenu saradnji između onih koji pružaju internet usluge i policijskih i istražnih organa na provođenju istraga cyber kriminala.

Ensad Korman, zamjenik direktora FUP-a, istakao je značaj uspješne saradnje između javnog i privatnog sektora, odnosno između organa za provedbu zakona s nadležnim telekom i internet servis operaterima u BiH.

"Kako je svima poznato nove tehnologije toliko brzo napreduju iz dana u dan, i jako je teško pratiti taj razvoj i napredak, a pri tome ih kriminalna lica sve češće koriste prilikom vršenja krivičnih djela, tako da je to za sve nas veliki izazov i treba biti podsticaj za još kvalitetniji i bolji rad. U tom pogledu smatram neophodnim da se ovakve i slične inicijative i aktivnosti sve češće sprovode jer samo zajednički možemo iznaći najbolje rješenje i način za efikasno djelovanje", istakao je Korman.

Kako je saopćeno iz FUP-a, cilj konferencije je bio podići svijest o potencijalnim rizicima, pružiti informacije o novim prijetnjama i cyber-kriminalnim aktivnostima u zemlji, kao i pronaći rješenja za zajednički rad na prevenciji i otkrivanju cyber kriminala uspostavom jakih partnerstava i povjerenja između javnog i privatnog sektora.

"Konferencija je u konačnici rezultirala donošenjem nekoliko zaključaka:

-Potreba uspostavljanja standardne operativne procedure za razmjenu podataka između tijela za provođenje zakona i internet servis provajdera, te preciziranje procedura koje se odnose na reagovanje u hitnim situacijama;
-Rad na sačinjavanju memoranduma o saradnji tijela za provođenje zakona i internet servis provajdera u vezi rezervacije podataka, odnosno spašavanja istih od uništenja u periodu od kada se ukaže potreba za podacima do momenta dostavljanja tih podataka, a sve u skladu sa obavezama preuzetim potpisivanjem Konvencije o cyber kriminalu;
-Potreba obavještavanja policijskih agencija od strane ISP o nastalim izmjenama kako na sistemskim uređajima, tako i na uslugama koje pružaju svojim korisnicima;
-Poboljšanje isporuke telekomunikacijskog saobraćaja za jednog korisnika od strane ISP prema više policijskih agencija u isto vrijeme, poboljšanje kanala, odnosno razdvajanje istih s ciljem otklanjanja miješanja drugih učesnika u telekomunikacijskom saobraćaju.
-Nastavak rada na pronalaženju rješenja za bržu i efikasniju identifikaciju korisnika prepaid SIM kartica, kroz uvođenje pravila prodaje prepaid SIM kartica i verifikacije njihovih kupaca.
-Nastavak rada na pronalaženju rješenja za bržu i efikasniju identifikaciju korisnika 3G/4G mobilnog interneta.
-Izrada koncepta o kreiranju 'hash' vrijednosti podataka koji se razmjenjuju između IPS i tijela za provođenje zakona", saopćili su iz FUP-a.

Konferencija je organizirana u okviru projekta „i-PROCEEDS 2“ kojeg finansira Vijeće Evrope.

Osim predstavnika FUP-a, prisustvovali su predstavnici SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, MUP-a RS, Policije Brčko Distrikta, Ministarstva sigurnosti BiH, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, te internet servis provajdera sa područja naše zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije