Haker iz BiH ukrao 200.000 KM: Varao ljude na Facebooku, pa se kladio na internetu

Radiosarajevo.ba
Haker iz BiH ukrao 200.000 KM: Varao ljude na Facebooku, pa se kladio na internetu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Inspektori Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP Republike Srpske uhapsili su u akciji kodnog naziva Mreža S. P. iz Modriče osumnjičenog za kompjutersku prevaru tešku 200.000 KM.

Osim prevare, Modričanin se tereti i za pranje novca.

"Osoba se sumnjiči da je na društvenoj mreži Facebook, korištenjem javno dostupnih fotografija i informacija više lica kreirao naloge na ime ovih lica, nakon čega je u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi korištenjem aplikacije Messenger doveo u zabludu veći broj fizičkih lica koje je naveo da izvrše kupovinu i slanje SMS dopuna na više telefonskih brojeva vjerujući da pomažu njima poznatim licima", saopćeno je iz MUP-a RS.

Osumnjičeni S. P. je novac dalje upotrijebio za dopunu računa za online klađenje kreiranih kod pravnog lica, kojim su mu kroz višestruke isplate isplaćeni različiti novčani iznosi.

"Izvršenjem ovih krivičnih djela pričinjena je materijalna šteta u do sada utvrđenom iznosu od oko 200.000 KM", dodaju iz MUP-a RS.

Osumnjičeni će danas uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predan Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju, radi određivanja mjere pritvora.

Prilikom pretresa objekata koje je koristio osumnjičeni pronađeni su mobilni telefoni, SIM kartice, nosači SIM kartica, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem navedenih krivičnih djela.

Prema nezavničnim informacijama, radi se o Siniši Pejiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije