Nikada od drugih ne posuđujte kabl za punjenje mobitela

Radiosarajevo.ba
Nikada od drugih ne posuđujte kabl za punjenje mobitela
Foto: Pixabay / Ilustracija

Eksperti za cyber sigurnost upozorili su javnost da nikada ne posuđuju od drugih kabl za punjenje mobitela, tableta i sl. Oni tvrde da naše kablove za punjenje trebamo štititi poput šifri (passworda).

Charles Henderson, jedan od čelnika iz IBM-a, zadužen za sigurnost, vođa je tima hakera koje je kompanija zaposlila da "upadaju" u njihove sigurnosne sisteme i traže propuste. 

Naime, Henderson je, u izjavi za Forbes, upozorio da su hakeri proteklih mjeseci otkrili način kako da instaliraju malware (maliciozni programi, zlonamjerni software) unutar kabla i na taj način mogu "preuzeti" elektroničke aparate i računare i sve podatke s njih. 

Prioritet njegovog tima jeste da prošire vijest o tome da pripaze i kad kupuju kablove putem interneta, jer je i to jedan način da hakeri "upadnu" u vaše mobitele, tablete, računare... Onog trenutka kada priključite taj kabl za punjenje na vaš aparat hakeri dobijaju obavijest i počinje upad. 

Henderson kaže da ovaj način prevare još uvijek nije široko proširen, ali da će, sigurno je, biti sve prisutniji u budućnosti. "Ova tehnologija je zaista jeftina. Kabl izgleda potpuno obično i ima sve normalne mogućnosti, ali u njemu je izuzetno lako 'usaditi' malware. Ove stvari će postajati sve jeftinije, a kupcima će biti sve teže znati da li su žrtve hakera ili ne", objašnjava ovaj ekspert. 

Dodao je da je jedan od takvih proizvoda otkriven u augustu ove godine, a riječ je o punjaču O.MG Cable. Također, naglasio je, velika prijetnja bit će i javne stanice za USB punjenje kakve se mogu pronaći na aerodromima, jer je već uočeno da je nekoliko stanica modificirano. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije