Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a poslovao van zakonskih okvira

S. Dž.
Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a poslovao van zakonskih okvira
Radiosarajevo.ba / ZZO KS
Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine uradio je reviziju finansijskog izvještaja Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2015. godinu.

Na osnovu provedene revizije iz Ureda su izjasnili svoje mišljenje da li su finansijske transakcije i informacije, po svim bitnim pitanjima, usklađene sa zakonskim propisima navodeći brojne nepravilnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a.

Generalni revizor Dževad Nekić potpisao je izvještaj finansije revizije u kojem se navodi sljedeće:

1. Prilikom planiranja pripadajućih sredstava i ugovaranja obavljanja zdravstvenih usluga sa zdravstvenim ustanovama, na području Kantona za 2015. godinu, Zavod nije postupio u skladu s odredbama člana 35. Zakona o zdravstvenom osiguranju i člana 5 Zakona o zdravstvenoj zaštiti u dijelu koji se odnosi na primjenu utvrđenih standarda i normativa, kao i propisane metodologije.

2. Zavod nije obavljao analizu i kontrolu propisivanja recepata, kontrolu zakonitog i blagovremenog ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, kontrolu privremene spriječenosti za rad i pravilnost izdatih doznaka za bolovanje, kontrolu ugovornih isporučilaca ortopedskih i medicinskih pomagala, kao ni nadzor nad poslovanjem ugovorenih subjekata, što nije u skladu s važećim zakonskim propisima iz oblasti zdravstva.

3. Obračun i isplata naknada članovima komisija i angažiranom stručnom konsultantu, u ukupnom neto iznosu od 201.400 KM, je izvršena bez dokaza da su isti uradili posao za koji su angažirani. Također, naknade članovima Nadzornog odbora su isplaćene u iznosu većem za 27.466 KM, što nije u skladu s Odlukom Vlade Kantona koja je regulirala navedena primanja.

4. Zavod je u 2015. godini kao kapitalni primitak evidentirao povrat sredstava, po osnovu ranije datih pozajmica iz sredstava zakonskih rezervi, u iznosu od 4.380.956 KM. Navedeno je imalo za posljedicu da je Zavod, umjesto deficita u iznosu od 3.911.437 KM, na kraju godine iskazao suficit u iznosu od 469.519 KM, što nije u skladu s članovima 4. i 12. Zakona o budžetima u FBiH.

Iz ureda za reviziju FBiH ocijenili su da zbog značajnih stavki opisanih pod tačkama od 1. do 4. finansijski izvještaji Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, ne prikazuju istinito i fer po svim bitnim pitanjima stanje imovine i obaveza na dan 31.12.2015. godine i rezultate poslovanja za godinu koja se završava na taj dan, u skladu s prihvaćenim okvirom finansijskog izvještavanja.

Finansijske informacije i transakcije prikazane u finansijskim izvještajima Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u toku 2015. godine, opisane pod tačkama od 1. do 4., nisu bile u svim materijalno značajnim aspektima usklađene s odgovarajućim zakonskim i drugim propisima, navedeno je u izvještaju Ureda za reviziju FBiH.

Također, iz Ureda su skrenuli pažnju na sljedeće stavke:

1. Zavod je u 2015. godini, kao i prethodnih godina, nastavio finansirati kapitalna ulaganja u zdravstvene ustanove, iako isto nema uporište u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i iziskuje značajna finansijska sredstva. Shodno navedenom, organi upravljanja i rukovođenja trebaju odrediti budući pravac i politiku djelovanja Zavoda zbog očuvanja njegove finansijske stabilnosti u narednom periodu.

2. Troškovi lijekova su u revidiranoj godini značajno povećani, što je jednim dijelom posljedica i sačinjavanja Pozitivne liste lijekova koji se izmiruju na teret kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja, u skladu sa postojećim propisima. Zbog navedenog, organi upravljanja i rukovođenja Zavodom bi trebali, u saradnji sa resornim ministarstvom i Vladom Kantona, poduzeti aktivnosti prema Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu zdravstva, u cilju povećanja transparentnosti u procesu sačinjavanja federalne liste lijekova, sužavanja federalne A liste (gdje je 100 posti finansiranje Zavoda) i proširenja federalne B liste (finansiranje u rasponu od 25 – 100 posto).

3. Pravilnikom o radu Zavoda definirano je da prilikom zapošljavanja, direktor može, a ne mora, odlučiti da se oglas o zasnivanju radnog odnosa objavi u dnevnoj štampi, a također da direktor samostalno utvrđuje koeficijente i osnovicu za obračun plaća. Navedeno je imalo za posljedicu značajno Ured za reviziju institucija u FBiH Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2015. godinu tri povećanje ukupnog broja zaposlenih, kao i visoka primanja zaposlenih koja se finansiraju iz sredstava doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije