Čović o dogovoru Izetbegovića i Dodika: Zašto me nisu uključili?

Fena
Čović o dogovoru Izetbegovića i Dodika: Zašto me nisu uključili?
Fena / Dragan Čović
Ja ću danas službeno informirati europsku predstavnicu Federicu Mogherini i povjerenika Johannesa Hahna - ministra za vanjske poslove Slovačke Miroslava Lajčaka sam već informirao - da jučerašnji sporazum ne može zadovoljiti potrebe BiH.

"Ovakav sporazum ne može proći u institucijama BiH."

Izjavio je ovo hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u povodu jučerašnjeg dogovora čelnika SDA i SNSD-a o Mehanizmu koordinacije. On ističe da ne spori pravo dvije stranke da razgovaraju o tome, ali upozorava da je Mehanizam koordinacije pitanje države BiH.

„Ne mogu takav dokument dogovarati dvije stranke, a posebno ga ne mogu dogovarati na nacionalnoj osnovi zastupajući bošnjačke i srpske interese bez treće strane. Stoga je za nas ovo apsolutno neprihvatljivo“, ističe Čović.

Odgovarajući na upit o konkretnim zamjerkama na sadržaj jučerašnjeg sporazuma predsjedatelja Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika, Čović kaže da je sporno sve ono što se promijenilo iz prethodnog sporazuma. „U načinu odlučivanja eliminirane su ustavne nadležnosti, bilo da su one podijeljene ili isključive. U konkretnom slučaju se to odnosi na kantone i sporni članak 2 i članak 3“, navodi Čović.

Čović kaže da mu nije jasno zašto nije bio uključen u ove razgovore. Tim prije, ističe, što su u petak on i druga dvojica članova Predsjedništva BiH dogovorili da ako bude organiziran neki sastanak on bude na razini njih trojice. „Morat će se vrlo brzo tražiti rješenja na način da razgovaramo i ugradimo u dokument i interese RS-a, ali isto tako moraju biti zaštićeni i interesi svih drugih nositelja ustavnih nadležnosti u BiH“, poručuje hrvatski član Predsjedništva BiH.

Čović kaže kako ne strahuje od toga da će sada on biti optužen za opstrukcije europskog puta BiH

Drugi su bili krivci posljednjih nekoliko mjeseci pa mogu i ja biti krivac idućih desetak dana. Meni je važno da mi riješimo problem. Trebali smo to imati još u sedmom mjesecu, ali vidjeli ste kako su se stvari odvijale. Sad imamo šansu u devetom mjesecu, ali ne na način da to rade dvije stranke i u sporazum ugrađuju samo interese bošnjačkog i srpskog naroda, jer ako bismo na taj način pravili dogovore bojim se da je BiH završila i sa svojim europskim i svim drugim putovima. Nisam opterećen optužbama, jer ako iko zagovara europski i euroatlantski put BiH to zagovaraju predstavnici Hrvata na svim razinama vlasti“, ističe Čović.

Dodaje da su Izetbegović i on u petak načelno za sutra (utorak) dogovorili sastanak SDA i HDZ-a BiH kako bi se razgovaralo o problemima koji opterećuju partnerske odnose, uključujući preglasavanje u Federaciji BiH.

„Vidjet ćemo hoće li tog sastanka biti sutra. Sigurno je da ga moramo kvalitetno pripremiti. To je jedini način da riješimo probleme, ali bez uvažavanja nema partnerstva, a bez partnerstva nema ni funkcioniranja vlasti“, kaže Čović.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije