Šta su dogovorili Izetbegović i Dodik: Napredak ili urušavanje BiH?

L. R.
Šta su dogovorili Izetbegović i Dodik: Napredak ili urušavanje BiH?
/ Fena
U istočnosarajevskom restoranu Barka sinoć su delegacije SDA i SNSD-a postigle sporazum o političkim pitanjima koja su predstavljala kočnicu na evropskom putu naše zemlje.

Bakir Izetbegović i Milorad Dodik tako su došli do (načelnog) dogovora vezanog za, kako su rekli, „set pitanja koja pokreću BiH na evropskom putu“ – ako vas detaljno zanima šta su dogovorili, evo sporazuma na ovom LINKU.

A, kako su ostale stranke reagirale na postignuti dogovor?

Dragan Čović, lider HDZ-a bio je prilično oprezan u reagiranju, kazavši kako ne može ništa sa sigurnošću reći dok ne vidi šta je tačno dogovoreno. Kazao je kako njemu nije prihvatljivo ono što mu je ranije predstavio Izetbegović, a najavio je i sastanak između delegacija HDZ-a i SDA kako bi se „otklonili problemi“.

U SBB-u, pak, pozdravi i zadovoljstvo zbog dogovora.

„Savez za bolju budućnost BiH s velikim zadovoljstvom pozdravlja dogovor koji su postigli lideri Bakir Izetbegović i Milorad Dodik u vezi s Mehanizmom koordinacije, kao i dogovor o kreditnom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Ovaj je dogovor dokaz da postoji opći interes da građani BiH žive bolje i da evropski standardi i bolje finansijsko stanje države znače i veću stabilnost i potencijal za brži razvoj i ohrabrenje za strane i domaće investitore”, navodi se u stranačkom saopćenju.

Iz saopćenja SDP-a pljušti negodovanje: „Bakir Izetbegović i SDA potpisali su danas bezuvjetnu kapitulaciju pred Miloradom Dodikom i njegovom politikom uništavanja i razgradnje države Bosne i Hercegovine.“

„Famozni mehanizam koordinacije, koji je dogovoren u kafani u Istočnom Sarajevu, predstavlja vrhunac urušavanja države, jer su Federacija BiH, Republika Srpska i kantoni dobili status jednak državi i njenim vlastima. Drugim riječima, bez državnih vlasti može se dogovoriti sve što se tiče puta BiH ka EU, dok bez saglasnosti RS-a ili nekog od kantona ne može ništa.

Ovo je uvod u konfederalizaciju BiH po etničkom principu, za šta se od večeras očito zalaže i SDA, bez obzira na lažne tvrdnje iz ove stranke kako se bori za jačanje države. Niko, ko želi jaku državu, ovakav dokument nikada ne bi potpisao. Posebno je ponižavajuće za sve građane ove zemlje da se za kafanskim stolom zadužuju za milijardu KM. Potpuno je neshvatljivo da takve dogovore ne samo da podržava, već ih i organizira predstavnik Evropske unije u BiH Lars Gunar Wigemark. Sasvim smo sigurni da evropski standard nije odlučivanje za kafanskim stolovima, već se, naprotiv, BiH i njeni građani na ovaj način samo dodatno udaljavaju od ključnih evropskih vrijednosti“, saopćili su iz SDP-a te naveli kako ih „posebno boli činjenica da Izetbegović nije imao hrabrosti, a ni državničke mudrosti, Miloradu Dodiku uopšte spomenuti otkazivanje referenduma o Danu RS-a; taj neustavni referendum najteži je napad na stabilnost BiH od završetka rata, ali Izetbegovića i SDA to očito uopće nije briga.“

Iz SDS-a još uvijek nisu reagirali, kao ni iz DF-a, PDP-a... predstavnici Evropske unije, s druge strane, jako su sretni.

Komentar smo zatražili i od profesora Envera Kazaza koji je za portal Radiosarajevo.ba kazao:

„Oni koji su kočili takozvani evropski put Bosne i Hercegovine tobože su ga i otkočili – do novog kočenja...

Vrlo je jasno da je sporazum Izetbegovića i Dodika postavljen tako da će u dogledno vrijeme, kroz Mehanizam koordinacije, Dodik imati sve elemente da koči Bosnu i Hercegovinu kako mu se ćefne. Ovo samo dokazuje kako je kratka pamet Bakira Izetbegovića.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije