Zavod za javno zdravstvo odgovorio građanima: Vakcine u BiH su sigurne

Fena
Zavod za javno zdravstvo odgovorio građanima: Vakcine u BiH su sigurne
Pixabay / Ilustracija
Sve vakcije koje se koriste za imunizaciju djece u Federaciji BiH sigurne su za upotrebu i imaju dozvole za promet od nadležne agencije, zaključeno je na sastanku Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju pri Federalnom ministarstvu zdravstva.

Članovi ovog savjetodavnog tijela danas su se složili kako su sve dozvole za vakcine koje je izdala Agencija za lijekove i medicinska sredstava BiH ispravne, te da se vakcine mogu sigurno koristiti

Sve to zaključili su i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kantonalnih zavoda, epidemiolozi, pedijatri i drugi stručnjaci za imunizaciju, koji su danas raspravljali i o pogrešnim informacijama o vakcinaciji koje se plasiraju javnosti. Istaknuto je da su takva izvještavanja bazirana na pogrešnim informacijama, te da su vrlo neodgovorna jer mogu donijeti negativne posljedice.

Naglašeno je da su količine tiomersala sadržane u vakcinama sigurne te da među vakcinama koje se koriste u Programu imunizacije u Federaciji BiH, samo vakcina protiv difterije i tetanusa za vakcinaciju školske djece sadrži tiomersal, a u jednoj vrsti vakcine protiv hepatitisa B se nalazi u tragovima.

Globalni savjetodavni odbor za sigurnost cjepiva, nezavisno znanstveno savjetodavno tijelo pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je zaključio da po pitanju sigurnosti ne postoje razlozi za promjenu tekuće imunizacijske prakse vakcinama koje sadrže tiomersal.

Na sastanku je istaknuto da su zdravstveni radnici koji rade na poslovima vakcinacije djece u Federaciji BiH iskusni profesionalci i da je zaštita stanovništva od zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom prioritet za zdravstvene profesionalce u Federaciji BiH.

Zavod za javno zdravstvo FBiH u svom saopćenju odao je priznanje za naporan rad ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, koji rade svoj posao ozbiljno i profesionalno, suočavajući se ponekad s brojnim izazovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije