Sarajevo opet bez vakcina protiv tetanusa

E.B.
Sarajevo opet bez vakcina protiv tetanusa
Fena / Ilustracija
Trenutno u sarajevskim apotekama nije moguće pronaći vakcinu protiv tetanusa, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz JU Apoteke Sarajevo.

Radi se o trenutnom deficitu, zbog vrlo kratkog roka trajnosti/upotrebe navedene vakcine, navedeno je u odgovoru iz ove Ustanove.

Do vakcine nije mogla doći ni naša čitateljica koja nam je ispričala kako je prije mjesec dana ugrizao pas, nakon čega je dobila vakcinu protiv tetanusa u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS-a. Pravila nalažu da drugu vakcinu primi za tačno mjesec dana, a to je danas, no do vakcine kako nam je rekla, nije mogla doći.

Iz JU Apoteke Sarajevo poručuju da će vakcina biti dostupna za nabavku već iduće sedmice, a samim tim i u JU Apotekama Sarajevo.

Nadamo se da naša čitateljka neće prolaziti istu proceduru i za godinu dana kada će morati primiti treću dozu ove vakcine.

Cjepivo protiv tetanusa se primjenjuju za zaštitu od zaraznih bolesti. Ovo cjepivo pomaže u zaštiti od tetanusa, potičući u organizmu tvorbu protutijela koja pružaju zaštitu od oboljenja kojeg uzrokuje toksin (otrov) bakterije Clostridium tetani.

Ova bakterija ulazi u tijelo preko posjekotina, ogrebotina, ubodnih rana i drugih ozljeda kože (rana).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije