Vatrogasci upozoravaju: Začepljeni dimnjaci su najčešći uzrok požara zimi

S. Š. J.
Vatrogasci upozoravaju: Začepljeni dimnjaci su najčešći uzrok požara zimi
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Sibirska zima koja je okovala Bosnu i Hercegovinu i region uzrokovala je brojne poteškoće našim građanima.

Kvarovi na vodovodnim cijevima, pucanje toplovoda, zaleđeni pločnici... Nažalost, proteklih dana česte su i vijesti o požarima koje gase pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo. 

"U zimskoj sezoni, najčešće intervencije su zbog začepljenih dimovodnih kanala. Nažalost, građani ne čiste redovno svoje dimnjake, nekada i po deset godina... U prvih deset dana januara, od ukupno 57 intervencija, njih 29 je bilo zbog dimovodnih kanala", kazao je za Radiosarajevo.ba zamjenik komandanta PVB KS-a Omer Šetić.

Treba napomenuti i da začepljeni dimnjak prijeti razvijanjem opasnog ugljenmonoksida, gasa bez boje, mirisa i ukusa. Stvara se u motorima automobila, u neispravnim šporetima na gas (ili drva), lošim plinskim grijalicama, grijačima i kaminima, a kao posljedica prati požare ili sagorijevanje ugljovodonika u prostorijama s lošom ventilacijom.

Tokom dvanaest mjeseci, vatrogasci imaju u prosjeku 1.500 intervencija. Svako godišnje doba ima svoje "sezonske" probleme. Tako su tokom proljeća češće intervencije na otvorenom, u baštama, ljeti su najveći problem šumski požari... A, kako bi smanjili broj intervencija tokom zime, Šetić savjetuje:

"Dovoljno je da se dimnjaci čiste bar dva puta godišnje. Jednom prije početka grijne sezone, drugi put nakon završetka. Također, bilo bi dobro da održavaju i tavanske prostorije, da ne odlažu stvari u blizini dimnjaka. Taj prostor mora biti očišćen", napominje zamjenik komandanta Šetić.

Dakle, redovno provjeravajte ispravnost uređaja i prohodnost instalacija za odvod dima i pare te očistite dimnjake kako ne bi došlo do požara i gušenja ugljenmonoksidom, uz posebnu napomenu da je strogo zabranjeno u istom dimnjaku spojiti plinske i odvode gasova od sagorijevanja čvrstih ogrjevnih materijala.

Posebne napomene korisnicima prirodnog gasa

Za vrijeme dužeg odsustva vlasnika/korisnika objekta (godišnji odmor i slično) preporučuje se zatvaranje ventila ispred gasnih aparata.

Ako unutrašnja gasna instalacija nije bila u upotrebi duže od 12 mjeseci, vlasnik/korisnik je dužan pozvati ugovornog izvođača radova da ispita gasne instalacije na zaptivenost i da izda potvrdu da su instalacije tehnički ispravne. Ako se objekt iznajmi drugoj osobi ili firmi vlasnik je dužan da upozna novog korisnika s njegovim obavezama. Ako ugovorom ne prenese odgovornost na korisnika, vlasnik objekta je i dalje odgovoran za ispravnost gasne instalacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije