Dr. Enisa Mulalić: Sve manje pedijatara u Sarajevu - ko će nam liječiti djecu

J. Ć.
Dr. Enisa Mulalić: Sve manje pedijatara u Sarajevu - ko će nam liječiti djecu
Skupština Udruženja pedijatara primarne zdravstvene zaštite Kantona Sarajevo uputit će zahtjev kantonalnom ministarstvu zdravstva da im se dodijele ljekari opće prakse koji bi im pomogli u radu zbog nedostatka pedijatara u Sarajevu.

Doktorica Enisa Mulalić, predsjednica navedenog udruženja, za Radiosarajevo.ba rekla je da će uskoro imati skupštinu na kojoj će dati svoje prijedloge.

„Moj prijedlog bio bi da se prime mladi ljekari koji će raditi s pedijatrima. Nama bi svakako pomogli, a njima će biti ujedno i edukacija za kasnije preuzimanje posla“, istaknula je Mulalić.

Perspektiva, kako kaže, nikako nije dobra s obzirom na visoku starosnu dob pedijatara i na specijalizacije koje su se trebale raspisivati ranije da bi se pratio standard.

„Specijalizacija traje pet godina. Znači, ako u mirovinu odlazi 15 ljudi, onda bi mnogo ranije trebalo imati plan za 15 specijalizacija, a to se nema i skupo je i za neke druge države. Dakle, kadrovska politika nije išla s jasnim planom niti je razmišljala o tome, a trebalo se razmišljati mnogo ranije. Sad smo se našli u nepovoljnoj situaciji, te je samim tim perspektiva za budućnost još nepovoljnija“, naglasila je Enisa.

Postoji li strategijski plan?

„Rekla bih da nema. Da li će predškolska djeca koja su sad na skrbi specijalista pedijatara tu i ostati - pod velikim je upitnikom."

U zemljama okruženja pedijatrija postoji u primarnoj predškolskoj dobi. Da pedijatar postoji u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u domu zdravlja za predškolsku i školsku djecu - takav sistem u Evropi ima samo Grčka.

Kako bi se preuzeo takav sistem, potrebna je, kaže Mulalić, reforma i rekonstrukcija , a to je dugotrajan proces te se ne pristupa ozbiljno, ne pita se struka već politika, a situacija se zataškava.

„Kad smo prvi put istupili u javnost kao Udruženje, rekli su 'da ne postojimo'. Imam osjećaj kao da se krilo od javnosti. U suštini imamo nezadovoljne pacijente, ali i nezadovoljne ljekare. Radim sama. Moj će bilans biti oko 50 pacijenata dnevno, i to nije normalno. To je moja dupla norma, zamaranje i iscrpljivanje specijalista. Naše znanje se treba njegovati i cijeniti. Međutim, nije to baš tako.

Moram pregledati bolesnu djecu, ne mogu naručiti na sistematski pregled i vakcinaciju primarno zdravu djecu“, iskrena ja Mulalić za Radiosarajevo.ba, istaknuvši kako vakcinacija nije potpuno obustavljena, već samo naručivanje pacijenata na istu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije