Zatraženo produženje pritvora Adnanu Ćatiću optuženom za terorizam

1
Radiosarajevo.ba
Zatraženo produženje pritvora Adnanu Ćatiću optuženom za terorizam
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sud i Tužilaštvo BiH / Ilustracija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora Adnanu Ćatiću nakon što je protiv njega potvrđena optužnica za organizovanje terorističke grupe, odnosno učešće na stranim ratištima.

Tužilac Dubravko Čampara je na ročištu na kojem se raspravljalo o produženju pritvora, podsjetio kako je podignuta optužnica, koju sudija za prethodno saslušanje nije potvrdio u roku od osam dana, pa je predloženo produženje ove mjere Ćatiću tokom trajanja istrage, što je i prihvaćeno.

Čampara je naveo kako se Ćatić preko deset godina nalazio van BiH, najvećim dijelom u Siriji, a tokom zadnje dvije godine u Turskoj. Dodao je kako imaju dokaze da je optuženi postao pripadnik terorističke organizacije 'Džabrat Al Nusra' te da je Tužilaštvo tokom njegovog boravka u Siriji raspisalo međunarodnu potjernicu.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

"Zasigurno je da je stekao razna prijateljstva u Siriji, ima veze i može napustiti BiH, pogotovo u doba migrantske krize", naveo je Čampara te kazao da je to razlog zašto postoji opasnost od bjekstva, kao i da je optuženi bio snajperista i prošao vojne obuke, zbog čega Tužilaštvo predlaže produženje pritvora zbog opasnosti da bi počinio novo ili slično krivično djelo.

Tužilac Čampara je, na upit članice Sudskog vijeća Lejle Konjić-Dragović, naveo da se prijedlog za produženje pritvora odnosi na vremenski period od potvrđivanja optužnice pa do okončanja prvostepenog postupka.

Određen pritvor Adnanu Ćatiću: Tereti se da je ratovao u Siriji, borio se za ISIL

Određen pritvor Adnanu Ćatiću: Tereti se da je ratovao u Siriji, borio se za ISIL

Ćatićev branilac Senad Dupovac je istakao kako je optuženi došao sam i dobrovoljno u BiH, što ne bi učinio da planira bjekstvo. Dodao je da je Ćatić dvije godine živio u Turskoj i radio na građevini te kako ne postoji interakcijska opasnost, kako to Tužilaštvo navodi, jer on nikada nije bio kažnjavan.

Dupovac je naveo da su Odbrana i Tužilaštvo u pregovorima da putem sporazuma okončaju predmet.

Sredinom novembra prošle godine Ćatić je uhapšen na osnovu raspisane potrage i od tada se nalazi u pritvoru.

Odluka o produženju pritvora će biti poznata naknadno, izvještava BIRN-Detektor.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije