Podignuta optužnica protiv Adnana Ćatića za terorizam

1
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv Adnana Ćatića za terorizam
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sud i Tužilaštvo BiH / Ilustracija

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Adnana Ćatića zbog organizovanja terorističke grupe, odnosno učestvovanja na stranim ratištima.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, Adnanu Ćatiću se na teret stavlja da je tokom 2013. godine isplanirao i otišao na ratište u Siriju te se pridružio terorističkoj skupini Džabrat Al Nusra, koja djeluje na području Sirije, i koja je od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda proglašena terorističkom organizacijom.

Ćatić je, kako se navodi, prema prikupljenim dokazima, 1. jula 2013. napustio BiH sa aerodroma Sarajevo, otišao u Tursku odakle je ilegalno prešao u Siriju. Tamo se priključio terorističkoj organizaciji Džabrat Al Nusra, koja ima za cilj destabilizaciju i nasilnu promjenu političkog i ustavnog poretka na području Sirije, a čiji su pripadnici – svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim terorističkim radnjama i aktivnostima – namjeravali izvršiti nasilnu izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

“Prema prikupljenim dokazima, optuženi Ćatić u navedenoj terorističkoj organizaciji je prošao vojne obuke, djelovao na formacijskom mjestu snajperiste u ovoj terorističkoj skupini i učestvovao u borbama protiv legalne vojske u Siriji, na kojem se području zadržao oko osam godina, do 2021. godine, nakon čega je boravio na području Bliskog istoka i Turske, gdje je prije nekoliko mjeseci lociran“, navodi se u saopštenju.

Šta se dešava u zatvoru u Vojkovićima: Suspendovani policajac, razgovarao sa Osmanom Mehmedagićem?

Šta se dešava u zatvoru u Vojkovićima: Suspendovani policajac, razgovarao sa Osmanom Mehmedagićem?

Sredinom novembra prošle godine, Ćatić je uhapšen na osnovu potrage raspisane od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), otkada se nalazi u pritvoru.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije