Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu: U stanju neuračunjivosti pozivao na terorizam

1
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu: U stanju neuračunjivosti pozivao na terorizam
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sud i Tužilaštvo BiH / Ilustracija

Tužilac iz Odsjeka za terorizam podigao je optužnicu protiv 31-godišnjaka iz Viteza, državljanina BiH.

Istraga u ovom predmetu pokrenuta je od Tužilaštva BiH i Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) nakon saznanja da osoba sa područja Bosne i Hercegovine, sa internet adresom registrovanom u BiH, pristupa stranicama sa radikalnim terorističkim sadržajem u kojem se veličaju strukture tzv. ISIL-a, koji je od UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Kako su saopćili iz Tužilaštva BiH, Vitežanin je vršio prevod tekstova i sadržaja na bosanski jezik, kao i preuzimanje sadržaja, fotografija i snimaka ubistava vojnika, civila i djece, te veličanja struktura tzv. ISIL-a i njihovih aktivnosti na području Azije i Afrike, čineći te sadržaje dostupnim većem broju osoba sa ciljem poticanja osoba u BiH na vršenje terorističkih aktivnosti.

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Daljim aktivnostima agencija za provođenje zakona, osumnjičena osoba je identifikovana i locirana na području Viteza.

"Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo - javno podsticanje na terorističke aktivnosti iz člana 202a., a u vezi sa članom 202d. Krivičnog zakona BiH", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju se dodaje da je istragom i vještanjem utvrđeno da je počinilac krivično djelo počinio u stanju neuračunjivosti izazvane usljed posttraumatskog stresnog poremećaja, uz komorbiditete teških depresivnih epizoda, zbog čega je u okviru optužnice predloženo upućivanje optuženog u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije