Šta se dešava u zatvoru u Vojkovićima: Suspendovani policajac, razgovarao sa Osmanom Mehmedagićem?

5
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava u zatvoru u Vojkovićima: Suspendovani policajac, razgovarao sa Osmanom Mehmedagićem?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Osman Mehmedagić

Zbog komunikacije sa uhapšenim bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanom Mehmedagićem Osmicom suspendovani su sudski policajac i komandir smjene iz zatvora u Vojkovićima.

Osmica je nakon hapšenja i određivanja pritvora smješten u zatvoru Vojkovićima, a pojedini mediji prenijeli su da je policajac unio telefon u ćeliju u kojoj je smješten Mehmedagić.

"Policajac koji nije radio u tom bloku došao je u dio u kojem se nalazio Mehmedagić. To mu je omogućio komandir smjene. Protiv obojice su pokrenuti disciplinski postupci i oni su suspendovani. To je ono što ja znam. Sa svim neregularnostima upoznata je i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) te ostale nadležne institucije", kazao je za Glas Srpske direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima Siniša Perković.

Naglašava da je reagovao onako kako je smatrao da treba te da je Mehmedagiću, između ostalog, određen pritvor i iz razloga da ne komunicira sa drugim licima.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

"Vjerovatno je taj zaposlenik, zatvorski čuvar, razgovarao sa Mehmedagićem. O čemu i šta, stvarno ne znam?! Da li je korišten telefon od strane Mehmedagića i koga je zvao, ja o tome ne znam ništa i time se bave SIPA i Tužilaštvo BiH", poručio je Perković.

Pojedini mediji iz FBiH objavili su da je prošle sedmice jedan zatvorski policajac ušao u pritvorsku ćeliju uhapšenog Mehmedagića i unio mu telefon. Kako su naveli, u prvi mah postojale su indicije da su samo razgovarali, dok se kasnije ispostavilo da mu je policajac unio mobilni telefon.  

Vasković tvrdi: Mehmedagić i Debevec prisluškivali sudije zbog slučajeva 'Diploma' i 'Respiratori'

Vasković tvrdi: Mehmedagić i Debevec prisluškivali sudije zbog slučajeva 'Diploma' i 'Respiratori'

Mehmedagić je zajedno sa suspendovanim predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecom uhapšen i pritvoren zbog afere 'Prisluškivanje'. Njima je jednomjesečni pritvor određen 21. decembra prošle godine.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić je nakon hapšenja izjavio da su prikupljeni dokazi koji Debeveca i Mehmedagića terete za zloupotrebu službenog položaja, odnosno za nezakonito prisluškivanje sudija Suda BiH i radnika Tužilaštva BiH u 2020. godini.

"Za sada ne postoje dokazi da su te radnje vršene prema političkim ličnostima i partijama, ali će te informacije biti provjerene", poručio je tada Kajganić.

Nakon hapšenja Ranka Debeevca i Osmana Mehmedagića privedena je i Vasvija Vidović, poznata advokatica. Naime, ona je uhapšena jer je pokušala da iznese telefon koji je bio skriven kod jednog od osumnjičenih iz prostorija SIPA. Vidović je tada nakon saslušanja u Tužilaštvu puštena na slobodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije