Sud odbio žalbe: Ranko Debevec i Osman Mehmedagić ostaju u pritvoru

5
Radiosarajevo.ba
Sud odbio žalbe: Ranko Debevec i Osman Mehmedagić ostaju u pritvoru
Foto: PrtScr / Osman Mehmedagić i Ranko Debevec

Sud BiH odbio je žalbe odbrane Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića Osmice, te će njih dvojica ostati u jednomjesečnom pritvoru, javlja Istraga.

Pritvor im je, podsjećamo, određen po tački B člana 132 Zakona o krivičnom postupku BiH.

"Ako postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili ako naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače", navodi se u zakonskoj odredbi na osnovu koje je sudija Branko Perić odredio pritvor Debevcu i Mehmedagiću.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Inače, Debevec i Mehmedagić nalaze se u pritvoru u Vojkovićima.

Podsjećamo, Ranko Debevec i Osman Mehmedagić su uhapšeni u ponedjeljak, 18. decembra po nalogu Tužilaštva BiH. Oni se sumnjiče za prisluškivanje sudija. Uz njih, uhapšena je i Vasvija Vidović, no nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH, ona je puštena na slobodu.

Oni se sumnjiče da su u augustu i septembru 2020. godine izdali naloge za prisluškivanje telefona sudaca Suda BiH, kao i nekoliko istražitelja Tužilaštva BiH. Debevec je suspendiran s pozicije predsjednika Suda 20. decembra. O detaljima s ročišta Debevecu i Mehmedagiću možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije