Detalji s ročišta: Ranko Debevec molio sudiju Perića da ne određuje pritvor

4
Radiosarajevo.ba
Detalji s ročišta: Ranko Debevec molio sudiju Perića da ne određuje pritvor
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Privođenje Ranka Debeveca

Suspendirani predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec i bivši šef Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić sumnjiče se da su u augustu i septembru 2020. godine izdali naloge za prisluškivanje telefona sudaca Suda BiH, kao i nekoliko istražitelja Tužilaštva BiH, obrazloženje je Tužilaštva BiH na osnovu kojeg je zatražen pritvor za uhapšene.

Pritvor je zatražen zbog straha da bi osumnjičeni na slobodi mogli uništiti dokaze ili utjecati na svjedoke, rekla je tužiteljica Bojana Jolović tokom ročišta za određenje pritvora u srijedu, 20. decembra.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su 18. decembra zbog sumnje u zloupotrebu položaja tokom 2020. godine. Debevec je suspendiran s pozicije predsjednika Suda 20. decembra.

Dobro je znati: Šta uraditi do dolaska Hitne pomoći ako vas ugrize zmija?

Dobro je znati: Šta uraditi do dolaska Hitne pomoći ako vas ugrize zmija?

Odluka o pritvoru trebala bi biti donesena u četvrtak do 16 sati.

Za šta se terete osumnjičeni?

Tužiteljica Jolović je na ročištu za pritvor rekla da se susrela s brojnim opstrukcijama tokom istrage zbog čega smatra da je jedino moguće provesti istragu uz mjere pritvora.

Završeno ročište: Sutra odluka o određivanju pritvora za Mehmedagića i Debevca

Završeno ročište: Sutra odluka o određivanju pritvora za Mehmedagića i Debevca

"U karijeri nisam imala ovakve opstrukcije", rekla je Jolović.

Ona je objasnila način djelovanja osumnjičenih tako što je drugooptuženi tražio putem službenih zahtjeva odobrenje za prisluškivanje telefona sudaca i tužitelja, što je odobravao Debevec.

Zahtjevi su pisani na osnovu navodnih saznanja OSA-e za koje je tužiteljica rekla da su takvi "da je i laiku jasno da nisu opravdani i da nisu dovoljni da Sud odobri praćenje telefonske komunikacije".

Iznijela je i podatke da su svi ti nalozi nestali iz evidencije Suda BiH, odnosno da Tužilaštvo sumnja da su uništeni.

Vasvija Vidović puštena na slobodu: Oglasila se njena advokatica

Vasvija Vidović puštena na slobodu: Oglasila se njena advokatica

Navedeno je i da je riječ o sucima i tužiteljima koji su radili na predmetima koji se mogu dovesti u vezu s osumnjičenima. "Osumnjičeni su imali interes u ovim predmetima, odnosno pomenuti su u njima", rekla je Jolović.

Mehmedagić je pred Sudom BiH 2021. bio procesuiran zbog afere "Diploma" u kojoj se sumnjičio da je zloupotrijebio službeni položaj, krivotvorio dokumente i pravo novac.

U drugom procesu, 2020., Mehmedagić se teretio za nezakonito izuzimanje snimaka videonadzora iz poslovnica pošte u Sarajevu iz koje je poslano anonimno pismo u kojem su iznesene razne optužbe na njegov račun i na račun dužnosnika SDA.

Tužilaštvo BiH ga je s bivšim ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem i još jednom osobom teretilo i za nezakonito imenovanje članova komisije koja odlučuje o tome ko ima pristup tajnim podacima.

Slobodan Vasković: Evo gdje je Debevec krio mobitel i šta je rekla Vidović kad su ga pronašli

Slobodan Vasković: Evo gdje je Debevec krio mobitel i šta je rekla Vidović kad su ga pronašli

Debevca i Mehmedagića povezuje i "slučajni susret" 2020. godine zbog čega je Debevcu izrečena mjera javne opomene u augustu 2022. godine. Radilo se o neprimjerenom kontaktu s Mehmedagićem protiv kojeg se tada vodio postupak pred Sudom BiH.

Tužiteljica Jolović nije iznijela podatke o tome na kojim predmetima su radili suci i tužitelji koje je slušala OSA.

Istaknula je da su prisluškivani privatni telefoni istražitelja Tužilaštva.

Također je navela i da je i sama u mjesec i pol dana istraga "osjetila da je praćena", pojasnivši to činjenicom da joj je svjedok kojeg je saslušala dva puta rekao da su osumnjičeni znali da je saslušan i da je dolazio u prostorije Tužiteljstva.

Privedena advokatica Vasvija Vidović

Privedena advokatica Vasvija Vidović

"Rekao je da ga je zvao Mehmedagić i pitao šta je radio u prostorijama Tužilaštva", rekla je tužiteljica Jolović.

Osumnjičeni Debevec je više puta prekinuo tužiteljicu u izlaganju tvrdeći da iznosi neistine, zbog čega je bio opomenut da će biti udaljen iz sudnice, piše Radio Slobodna Evropa.

"Nemate prednost zato što ste obavljali dužnost predsjednika Suda", rekao je Debevcu sudac Perić.

Tužiteljica je iznijela informacije o tome kako je Debevec pokušao u torbu odvjetnice ubaciti jedan od tri mobitela, tokom pritvora u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu. Odvjetnica Vasvija Vidović je pregledana na izlasku iz SIPA-e i oduzet je mobitel, a Vidović je privedena. Za nju nije zatražena mjera pritvora.

Odbrana tražila izuzeće suca i odgodu ročišta

Odbrana osumnjičenih tražila je da sudac Branko Perić bude izuzet, kao i da ročište za pritvor bude odgođeno, ali i da javnost bude izuzeta s ročišta.

Sudac Perić je odbio zahtjeve za odgađanjem ročišta i dopustio je medijima i javnosti da prisustvuju.

Zahjev za izuzećem je odbijen obrazloženjem da trenutno Sud BiH nema predsjednika niti vršitelja dužnosti koji bi odlučio o zahtjevu.

Perić je ocijenio da je opravdano da se ročište za pritvor održi.

Odbrana osumnjičenih odbacila je navode tužilaštva kao neosnovane. Uložena je i žalba na način hapšenja osumnjičenih kojima, kako tvrdi odbrana, nije rečeno zbog čega su uhapšeni, niti im je predočena osnova sumnje.

Osumnjičeni Debevec je tokom ročišta rekao da je izdavao naloge za praćenje, ali se ne sjeća koje sve jer je to bilo prije tri godine. Rekao je i da je izdao oko 600 ili 700 naloga otkako je bio na poziciji predsjednika Suda.

"Molim vas da ne određujete pritvor", obratio se Debevec sucu Periću, čije je izuzeće tražio.

Tužilaštvo je najavilo da će u istražnom periodu saslušati najmanje šest svjedoka iz Tužilaštva, deset ili više svjedoka iz Suda BiH, kao i svjedoke iz OSA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije