Fikret Hodžić se oglasio: Komentarisao hapšenje Debeveca i Mehmedagića i slučaj 'Respiratori'

13
Radiosarajevo.ba
Fikret Hodžić se oglasio: Komentarisao hapšenje Debeveca i Mehmedagića i slučaj 'Respiratori'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Fikret Hodžić

Fikret Hodžić na društvenim mrežama podijelio saopštenje advokatica u predmetu 'Respiratori'.

Advokatice u predmetu "Respiratori" Marsela Bajramović, Mirna Avdibegović i Nina Karačić-Brković oglasile su se saopćenjem za javnost u kojem reagiraju na povezivanje ovog slučaja sa slučajem hapšenja Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića.

"Obraćamo Vam se kao branioci u predmetu koji je u javnosti poznat kao predmet 'Respiratori', sve povodom navoda koji su se posljednjih dana pojavili u medijima, a koje iznose čak i visoki zvaničnici Bosne i Hercegovine."

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

"Cijeneći odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, Ustava Bosne i Hercegovine, Zakona o zaštiti od klevete Federacije Bosne i Hercegovine, Kodeksa za štampu i online medije BiH i druge relevantne propise, ističemo da prema zvaničnim podacima dostupnim iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, posljednje radnje Tužilaštva BIH prema Debevec Ranku i Mehmedagić Osmanu, paušalno je povezivati sa predmetom 'Respiratori'."

Stoga molimo da se poštuju sva načela propisana prethodno navedenim propisima, posebno u ovoj osjetljivoj fazi u kojoj se nalazi predmet 'Respiratori', te da se otkloni svaka vrsta pritiska na Sud BiH, kroz iznošenje vlastitih tumačenja predmeta koji su u toku, a koja tumačenja iznose najviši politički zvaničnici Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, nekadašnji federalni premijer Fadil Novalić osuđen je na četiri godine u predmetu koji se odnosi na nabavku 100 kineskih respiratora za oko 10,5 miliona KM, za vrijeme prvog talasa pandemije virusakorona.

Suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak osuđen je na šest, a vlasnik preduzeća “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić na pet godina.

Prema konačnoj presudi, “Srebrena malina”, čiji je vlasnik Fikret Hodžić, treba da plati kaznu od 200.000 KM, te da vrati nezakonito stečene 694.000 KM. Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević je oslobođena optužbi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije