Završeno ročište: Tužilaštvo traži da se akterima afere 'Respiratori' izrekne strožija kazna

2
Radiosarajevo.ba
Završeno ročište: Tužilaštvo traži da se akterima afere 'Respiratori' izrekne strožija kazna
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Afera Respiratori - Dolazak na ročište

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište na kojem su iznesene žalbe na presudu kojom su bivši federalni premijer Fadil Novalić, te suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Istom presudom je bivša federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Tužilac Džermin Pašić je zatražio od Apelacionog vijeća Suda BiH da se Novaliću, Solaku i Hodžiću izrekne strožija kazna, te da se za oslobađajući dio, zajedno s Jelkom Miličević, proglase krivim.

Ovo je objekat u BiH u kojem je nastradao mladić: ’Bio mu je prvi radni dan’

Ovo je objekat u BiH u kojem je nastradao mladić: ’Bio mu je prvi radni dan’

Odbrana je detaljno obrazložila zašto smatraju da se Novaliću, Solaku i Hodžiću treba izreći oslobađajuća presuda, te su predložili da se presuda ukine i da se postupak ponovo vodi.

Od optuženih se jedino obratio Fahrudin Solak koji je rekao da bi opet isto uradio ako bi se danas desila slična situacija.

Pogledajte dolazak Novalića, Hodžića i Solaka na Sud BiH

Pogledajte dolazak Novalića, Hodžića i Solaka na Sud BiH

Kazao je kako se zanemaruje vrijeme u kojem su respiratori nabavljeni, te da su naručeni i isporučeni respiratori koji su nadležne institucije i tražile.

Odluka Apelacionog vijeća očekuje se do kraja godine.

Podsjetimo, početkom aprila, Sud BiH je prvostepenom presudom osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme "F.H. Srebrena malina" Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije korona virusa.

Pravno lice "Srebrena malina" proglašeno je odgovornim što je raspolagalo protivpravno stečenom imovinom, te mu je izrečena novčana kazna od 200.000 KM koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude. Presudom je naloženo oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi u iznosu od 694.747 maraka od Hodžića i "Srebrene maline".

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave. U nedostatku dokaza, oslobođeni su optužbi za udruživanje za činjenje krivičnog djela "pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga", a Novalić i za primanje nagrade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije