Pogledajte dolazak Novalića, Hodžića i Solaka na Sud BiH

9
Radiosarajevo.ba
Pogledajte dolazak Novalića, Hodžića i Solaka na Sud BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Afera Respiratori - Dolazak na ročište

U Sudu BiH danas, 2. novembra, nastavlja se suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugim optuženim sa spornu nabavku 100 respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM. Pored Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Istom presudom je bivša federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba snimila je dolazak Novalića, Solaka i Hodžića na zakazano ročište u kojem će optuženi odgovarati za počinjena krivična djela. 

Šemsudin Mehmedović: I državni novac i pozicije se "dijele" na štetu Bošnjaka i Ostalih

Šemsudin Mehmedović: I državni novac i pozicije se "dijele" na štetu Bošnjaka i Ostalih

"U predmetu Fadil Novalić i drugi zakazana javna sjednica Vijeća Apelacionog odjeljenja", rečeno je ranije iz Suda BiH.

Podsjetimo, početkom aprila, Sud BiH je prvostepenom presudom osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme "F.H. Srebrena malina" Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije korona virusa.

Pravno lice "Srebrena malina" proglašeno je odgovornim što je raspolagalo protivpravno stečenom imovinom, te mu je izrečena novčana kazna od 200.000 KM koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude. Presudom je naloženo oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi u iznosu od 694.747 maraka od Hodžića i "Srebrene maline".

Fadil Novalić napao Mijatovića, on mu odgovorio: "Javio se ekonomski 'genije' koji baca dimne bombe"

Fadil Novalić napao Mijatovića, on mu odgovorio: "Javio se ekonomski 'genije' koji baca dimne bombe"

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave. U nedostatku dokaza, oslobođeni su optužbi za udruživanje za činjenje krivičnog djela "pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga", a Novalić i za primanje nagrade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije