Zastupnik iz Bundestaga: Dodik koketira s Putinom, ali ima pomagače iz BiH

13
Radiosarajevo.ba
Zastupnik iz Bundestaga: Dodik koketira s Putinom, ali ima pomagače iz BiH
Foto: Screenshot/N1 / Josip Juratović

Zastupnik njemačkog Bundestaga Josip Juratović smatra da Milorad Dodik ima pomagače iz BiH kada je u pitanju koketiranje s Vladimirom Putinom i Rusijom.

Na početku razgovora za N1 Juratović ističe mišljenje da Njemačka podržava ubrzan ulazak BiH i Ukrajine u Evropsku uniju.

"To postaje sve jasnija priča. Nama je sa agresijom na Ukrajinu postalo jasno da je upitna i sigurnost EU. Ne zna se gdje je Putinov kraj i šta je sve sposoban uraditi. Zbog toga smo apsolutno svjesni da moramo jačati sigurnost EU, ali i Zapadnog Balkana. Integracija sada treba ubrzani proces", izričit je Juratović.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Pojasnio je i zašto bi Bosna i Hercegovina mogla biti od posebnog interesa za Rusiju.

"Njih uvijek interesuju nestabilne regije, gdje su nacionalizmi, gdje su polička previranja. Nestabilnost oni uvijek mogu upotrijebiti na neki način da bi ugrozili EU. Zbog toga treba pripaziti i sagledati ko su to Putinovi igrači u regiji. Te osobe i te strukture treba onemogućiti", govori Juratović.

Podsjetimo, Juratović je jedne prilike naveo kako je premijer Mađarske Viktor Orban 'Putinov satelit'.

No, ko su ti sateliti u BiH, upitan je sada:

"Putinovi igrači su nacionalisti širom EU i političke strukture koje teže totalitarizmu", odgovara Juratović.

Potom navodi neka od konkretnih imena.

"Dodik otvoreno koketira sa Putinom i Rusijom, No, ima on tu i svoje pomagače. Tu je, primjerice, jako upitan i Dragan Čović. No, moram dodati još jednu bitnu stvar – imate i bošnjačkog nacionalizma. On njima ide na ruku – nacionalizam pravda nacionalizam. Mi, demokrati u Evropi, moramo se boriti protiv nacionalizma bilo koje vrste", naglašava njemački parlamentarac.

Dodao je da je najavljena posjeta šefice njemačke diplomatije Bosni i Hercegovini znak Putinu da se ne smije igrati s BiH.

Ipak, naglašava on, osvrćući se na pojačano prisustvo EUFOR-a u BiH, Njemačkoj i EU je jasno da i vojno moraju osigurati regiju.

"Pri tome, više se plašim destruktivnih snaga unutar BiH, nego direktnog napada Putina. Ako pokuša destabilizirati BiH, on će napraviti haos uz pomoć nacionalista. To je ključ svega", poručuje Juratović.

Neupitno je da glavni problem za suverenitet i integritet BiH ostaje Milorad Dodik, dodaje njemački zastupnik.

No, kako bi svi oni ‘umjereni’ stali na stranu Bosne i Hercegovine – neophodno je da svaki narod raskrsti sa radikalnim grupama unutar sebe, poruka je Josipa Juratovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije