Schmidt poručio Dodiku: "Ne varaj se, nisam ja tetkica koja ispija kafe"

Radiosarajevo.ba
Schmidt poručio Dodiku: "Ne varaj se, nisam ja tetkica koja ispija kafe"
Foto: EPA-EFE / Christian Schmidt

Bosna i Hercegovina u posljednje vrijeme često je dio izjava, ali i dio brige međunardnih zvaničnika, pogotovo početkom ruske agresije na Ukrajinu.

Upozoravaju da je ovdje situacija vrlo teška te da bi, zbog ranije ali i trenutne retorike i antiustavnog djelovanja, moglo doći do narušavanja mira. O sigurnosnoj situaciji u BiH, o djelovanju Milorada Dodika, putu BiH u EU i NATO, ali i sve većim pozivima da visoki predstvanik reaguje, za Hayat je govorio Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Na pitanje da li je ugrožen mir u Bosni i Hercegovini i ima li razloga za paniku među građanima, Schmidt je odgovorio konkretno:

"Mir u BiH nije ugrožen i ubijeđen sam da možemo sačuvati mirni period kojeg imamo od završetka rata u BiH, ja ću dati svoj doprinos tome. Ali isto tako, snage EUFOR-a trebaju da stvaraju stabilnost i povjerenje, trebaju da budu jasan znak da svjetska zajednica, posebno Evropa, nisu zaboravile i ne zaboravljaju BiH. Ja znam šta to znači ovdje. To nije nikakav znak da je porasla bilo kakva napetost nego je znak podrške za BiH", rekao je Schmidt.

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik odavno je prešao crvenu liniju, mnogi su očekivali da će visoki predstavnik iskoristiti bonske ovlasti.

"Bonske ovlasti su sredstvo koje se koristi kada sama demokratija ne može više da riješi probleme. Još se nadam da će se problemi riješiti unutar zemlje. Gospodin Dodik ima jednu retoriku koja se ne sviđa ni meni. Vidim da je dosta zakona koji se donose usmjereno protiv Dejtona, naravno da to ne mogu tako ostaviti, ali mislim da tu tačku prije nego, recimo, da tako kažem, budemo govorili o ljudima, moramo reći koje mogućnosti postoje da bude sačuvana pravna država i da budu zakoni u redu. Na tome intenzivno radim", kazao je Schmidt.

Izrazio je nadu da će Parlament BiH prihvatiti njegove prijedloge zakona.

"Mogu samo apelirati na gospodina Dodika i reći da se ne vara, nije da sam ja samo neka tetkica ovdje koja ispija kafice. Situacija može biti takva gdje ću morati reći da to ne može tako i odlučit ću kako bude trebalo. S obzirom na situaciju u svijetu, hoćemo zajedno neke stvari da uradimo. Ja ću dati doprinos tome", istakao je Schmidt.

Dodao je da onogo trenutka kada se Parlament BiH odluči za određeni zakon, moći će povući Inckov zakon.

"Ne smijemo uraditi da historijsku situaciju, da od mrtvih i žrtava naroda napravimo politički instrument. Mladoj generaciji, učenicima, bez obzira je li Bošnjak, Srbin, Hrvat ili Ostali, svako mora da zna da će odrasti u demokratskoj zemlji u kojoj neće više nikada biti takvih situacija", dodao je Schmidt.

Ostatak teksta pročitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije