Dodik opet ne zna kako bi se izjasnio o Ukrajini i Rusiji, a ima i poruku za Schmidta

14
Radiosarajevo.ba
Dodik opet ne zna kako bi se izjasnio o Ukrajini i Rusiji, a ima i poruku za Schmidta
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i danas je prilično uznemiren kad se treba pričati o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

S jedne strane slobodarski svijet koji želi slavu Ukrajini, s druge strane njegov drug Vladimir Putin, uz kojeg stoje još samo drugi diktatori, poput bjeloruskog. Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, također Putinov pajdaš, tako su se našli u za njih prilično neugodnoj situaciji, no i BiH i Srbija su u UN-u osudile rusku invaziju na Ukrajinu.

Vučić već priča kako bi desetine hiljada Srbijanaca ostalo bez posla da nisu tako glasali, a Dodika je sada posebno potresla poruka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji mu je poručio da "treba da ćuti i razmisli o neutralnosti BiH u vezi sa ukrajinskom krizom" pa je svoje političke mišiće pokušao još jednom "vještački nabildati" ulazeći u novi okršaj-monolog.

Premijer liga BiH: Željezničar s novim stručnim štabom traži bodove spasa

Premijer liga BiH: Željezničar s novim stručnim štabom traži bodove spasa

"Njegov stav nije važan, niti relevantan. RS poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, poziva na mir, ali nije spremna da uvodi sankcije Rusiji.

Ne pratim tog lika odavno. On je na nivou ničega i njegov stav uopšte nije važan, relevantan, ni u čemu bitan za mene. Od vas čujem šta on kaže. On nije taj koji određuje šta je čiji stav, niti taj kojeg sam ja spreman da u bilo kom smislu razumijem ili podržim", nastavio je Dodik.

On je i opet lažno izjavio da je Schmidt "čovjek koji se lažno predstavlja i sve što kaže – ostane sa predzvukom 'lažno, šalji dalje'".

Dodik je istakao da se u BiH znaju stavovi RS-a: "Mi smo oko ukrajinske krize predložili da se zauzme neutralan stav jer mislimo da je to dobro i za muslimane i za Hrvate. I ukrajinski i ruski narod su za nas bliski i ne možemo tu da pravimo nikakvu diferencijaciju, bar što se nas tiče.

Nismo spremni da od Rusa, gdje god bili, pravimo metu progona, kao što to čine neki na Zapadu, pokazujući svoj fašistički manir i oduzimajući imovinu ljudima, progoneći svakog ko je Rus, pa čak i djecu u vrtićima. Protiv toga sam i ostaću."

Pa je onda spominjao "političko Sarajevo": "Ja se zalažem, ako uopšte moj stav može tu da pomogne, a vjerujem da ne pomaže mnogo ni moj, ni Željka Komšića, ni bilo koga iz BiH - onda sam ja za trenutni prekid rata, uspostavljanje mira, pregovora, ali neko bi išao dalje od toga. EU, tražeći sebe, pokušava ovo da iskoristi kao dovoljan razlog za neko navodno objedinjavanje, bez obzira na činjenicu da svi problemi unutar Evrope ostaju isti i biće još više produbljeni."

Zatim je rekao i da "razloge zašto se to sve tamo dešava treba čuti sve, pa vidjeti na koji način je Rusija u posljednjih 20 godina provocirana".

"Rusija nije imala nijedan problem sa Ukrajinom dok je ona vodila neutralnu spoljnu i bezbjednosnu politiku. Onda kada je krenulo sve, a krenulo je onda kada su pokušali da kreiraju antiruske političke elite u Ukrajini, moralo se voditi računa i o bezbjednosnim pitanjima. Ovo ne znači da sam ja na nekoj strani, već samo da razumijem o čemu se radi i da su oni koji su podstakli Ukrajinu da se izazivački ponaša prema bilo kome, apsolutno griješili", zbunjeno je nabrajao Dodik.

A onda izjava kako je "bez obzira na sve, trebalo bez rata rješavati ta pitanja".

"Rat je uvijek situacija koja ne donosi dobro. Što prije treba uspostaviti mir", poručio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije