HDZ BiH zaprijetio: Napustit ćemo sjednicu ako se usvoji rezolucija o Hrvatskoj

Srna/Fena
HDZ BiH zaprijetio: Napustit ćemo sjednicu ako se usvoji rezolucija o Hrvatskoj
Nakon što su zastupnici SNSD-a napustili današnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, isto su najavili i zastupnici HDZ-a ukoliko se usvoji Prijedlog rezolucije o želi za napredak Republike Hrvatske.

Ovu spornu rezoluciju predložio je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a, a zbog nje je najavama o napuštanju sjednice reagirao Nikola Lovrinović, šef Kluba HDZ-a BiH u PSBiH. 

Reagirala je i zamjenica predsjedavajućeg ovog doma PSBiH Borjana Krišto, koja je kazala da ovakva rezolucija nema poslovničko utemeljenje.

"Svaki zastupnik, po Poslovniku Zastupničkog doma, može podnositi određene inicijative, rezolucije, ali te inicijative trebaju da određuju smjernice za institucije BiH, kao što su Predsjedništvo, Vijeće ministara, pa i institucije zakonodavne i izvršne vlasti, a nikako za institucije drugih zemalja", istaknula je Krišto.

Dodala je da, u formalno-pravnom smislu, ono što je napisano od preambule do onoga što obavezuje institucije Vlade Republike Hrvatske i Sabora, „uistinu je tako ponižavajuće, ne za Republiku Hrvatsku, nego za BiH“.

Krišto smatra da bi usvajanje ove rezolucije bila zloupotreba ovog visokog doma, te da vjeruje da će zastupnici držati do svog digniteta i pokazati da na takav način žele dobro BiH.

Predlagač ove rezolucije Saša Magazinović Prijedlog rezolucije o želji za napredak Republike Hrvatske, koja je danas pred poslanicima Doma, dobronamjeran. Rezoluciju je, između ostaloga, predložio jer smatra da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutrašnje stvari BiH, te je identificirao probleme koje imaju unutar svoje države, pozivajući ih da ih riješe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije