Zašto u rukovodstvu Komisije za polaganje pravosudnog nema Bošnjaka

Fena
Zašto u rukovodstvu Komisije za polaganje pravosudnog nema Bošnjaka
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je na današnjoj sjednici postavio pitanje ministru za pravdu BiH kojim kriterijima se rukovodio kada je imenovao najnoviju Komisiju za polaganje prvosudnog ispita.

Džaferović je pitao da li je ispoštovan princip proporcionalne zastupljenosti naroda u pogledu sastava, kao i rukovodstva Komisije.

Ministar za pravdu BiH Josip Grubeša mu je odgovorio da je Zakonom o polaganju pravosudnog ispita na razini BiH propisano da se ispit polaže pred povjerenstvom za polaganje pravosudnog ispita, koji se sastoji od predsjednika i četiri člana s liste ispitivača.

"Skladno odredbama zakona, predsjednika povjerenstva, dva zamjenika i 18 ispitivača imenuje nadležni ministar za pravdu na vrijeme od dvije godine iz reda diplomiranih pravnika s položenim pravosudnim ispitom, koji su radom u pravosudnim tijelima ili odvjetništvu, ili u državnim tijelima uprave, drugim institucijama ili drugim pravnim osobama stekli visoki ugled pravnog stručnjaka kao i iz reda naučnika iz područja pravnih nauka iz predmeta koji se polažu na ovom ispitu", pojasnio je ministar Grubeša.

Prema njegovim riječima, rješenjem o imenovanju povjerenstva iz februara ove godine, proporcionalno su zastupljeni svi konstitutivni narodi, odnosno jednak je broj ispitivača iz svakog konstitutivnog naroda, iako ne postoji eksplicitna zakonska odredba.

Utvrdio je da svaki od ispitivača zadovoljava uvjete iz Zakona.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović je, komentirajući dobiveni odgovor, kazao da je bio nemalo iznenađen da se već po ko zna koji puta dešava ovdje, a sigurno je drugi put, da kada su u pitanju predsjednik i dva zamjenika ove komisije, nema nijednog predstavnika iz bošnjačkog naroda.

"Paritet propisuje Ustav, propisuju zakoni i on se mora poštovati uvijek. Tamo gdje ga nema onda je to proporcionalni sistem i ova komisija spada u taj sistem. To morate poštovati, takav je Ustav BiH. Ako povrijedite paritet onda vrijeđate prava kolektiviteta, a ako povrijedite proporcionalni sistem, onda vrijeđate individualna prava ljudi koji žive u ovoj zemlji", istaknuo je Džaferović.

On traži da Vijeće ministara BiH ovo stavi na dnevni red sjednice, „da se ovo dobro analizira i da se ova sramota otkloni“.

"Sramota je, ministre, da ni predsjednik ni dva zamjenika, prema vašem rješenju, nijedan od njih nije Bošnjak", kazao je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije