Zastupnici SNSD-a neće učestvovati u nastavku sjednice

Anadolija
Zastupnici SNSD-a neće učestvovati u nastavku sjednice
/ Staša Košarac
Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac poručio je danas novinarima u Sarajevu da zastupnici ove stranke neće učestvovati u nastavku 42. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH).

"Zastupnici SNSD-a danas neće učestvovati u nastavku 42. sjednice iz razloga što parlamentarna većina nije prihvatila naš zahtjev da se prolongira sjednica iz istih razloga koje smo naveli 16. februara. Smatramo da ne postoje normalni demokratski uslovi da se ova sjednica održi. Smatram isto tako da je kriza mnogo veća nego što je bila 16. februara. S obzirom na činjenicu da je u međuvremenu podnesen nelegitiman i nelegalan zahtjev za reviziju presude protiv Srbije čime je bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović definitivno blokirao rad Predsjedništva u tom smislu", istakao je Košarac.

Naime, današnjoj sjednici prisustvuju zastipnici iz RS-a, osim SNSD-a. Košarac je pojasnio da klub zastupnika SNSD-a nema namjeru da blokira niti da bojkotuje rad Parlamenta.

"Smatramo da odluka kluba zastupnika SDS-a da prisustvuje današnjoj sjednici, a da ne glasaju predstavlja, sa jedne strane jeftin pokušaj pravdanja javnosti RS-a za proizvedeno nejedinstvo u RS-u i s druge strane potrebu da pojačaju svoj odnos prema Bakiru Izetbegoviću", izjavio je Košarac.

Mišljenja je da je potpuno jasno da je njihova uloga da brane interese RS-a, da poštuju institucije RS-a, njihove zaključke i stavove.

"Tražimo da se ta kriza okonča, na ovakav način se ona neće okončati", dodao je Košarac.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske Sadik Ahmetović izjavio je danas da je iznošenje stavova o reviziji od strane političara dovelo BiH u ovu krizu.

"Mislim da zbog nedostatka argumente političke partije sa ovakvim nastupom ili ne znaju šta je demokratija ili su kukavice pa ne smiju da uđu u parlament da razgovaramo argumentima. Iznošenje stavova o reviziji sa strane političara je dovelo BiH u ovu krizu", pojasnio je Ahmetović.

Mišljenja je da stavove o reviziji presude trebaju iznositi stručnjaci i pravnici. Ahmetović je izrazio nadu da će Međunarodni sud pravde u Hagu dati svoje konačno stručno mišljenje o zahtjevu.

Današnjoj sjednici prisustvuju zastupnici iz RS-a, osim SNSD-a. Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) izjavio je juče da će zastupnici te stranke prisustvovati sjednici ali da neće glasati.

Na dnevnom redu današnje sjednice nalazi se, između ostalog, prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi, prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kao i Izvještaj komisije Kolegija Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu zastupnika Mirsada Mešića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije