MMF u Vijeću ministara: Niste ispunili obaveze, ali kredit je još uvijek moguć

Radiosarajevo.ba
MMF u Vijeću ministara: Niste ispunili obaveze, ali kredit je još uvijek moguć
Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Nadeem Ilahi, danas je razgovarao sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i njegovim zamjenikom Vjekoslavom Bevandom, o nastavku kreditnog aranžmana BiH.

Učesnici ovog sastanka razgovarali su o ispunjavanju obaveza BiH na putu provedbi započetih reformi, a koje su uslovljene ovim kreditnim aranžmanom, te je konstatovano da BiH nije ispunila obaveze preuzete Pismom namjere.

Ipak, zaključeno je da još ima vremena da se nastavi aranžman vrijedan gotovo 1.1 milijardi KM, iz kojeg je već isplaćena prva tranša od oko 150 miliona KM za oba entiteta.

Iako su predsjedavajući Zvizdić i ministar Bevanda istakli kako je urađeno sve što je bila isključiva obaveza Vijeća ministara, šef misije MMF-a za BiH naglasio je kako zbog kašnjenja u provođenju reformi Odbor MMF-a ne može raspravljati o nastavku aranžmana prije kraja aprila ove godine. 

Dodao je i da vlasti u BiH to vrijeme trebaju iskoristiti za ispunjavanje preostalih obaveza.

Predsjedavajući Zvizdić i ministar Bevanda naglasili su da je provedba reformi u više oblasti neupitna jer je i novi aranžman s MMF-om zasnovan na sveobuhvatnim reformama koje će dati rezultate u narednom periodu, ali da svi moraju biti opredjeljeni da budu dio ovog reformskog procesa.

Naglašeno je da treba naći najbolje rješenje kako bi se u što kraćem roku izmjenio Zakon o akcizama BiH, kao zakonske izmjene koje se odnose na Agenciju za osiguranje depozita BiH jer je to dio paketa reformi u bankarskom sektoru koji provode i entiteti.

Misija MMF-a boravi u BiH do 16. marta ove godine i obaviće razgovore sa entitskim vladama predstavnicima nadležnih institucija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije