Zastupnica HDZ-a rekla zastupnici SDA: Nemojte da se ponavlja scenarij Jugoslavije

20
Radiosarajevo.ba
Zastupnica HDZ-a rekla zastupnici SDA: Nemojte da se ponavlja scenarij Jugoslavije
Foto: CIN/ Radiosarajevo.ba / Čolo/ Pendeš

Marina Pendeš, delegatkinja HDZ BiH u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine te Alma Čolo, zastupnica SDA u Zastupničkom domu PSBiH bile su gošće FTV-a.

Teme razgovora su bile - zašto su za opstojnost multietničke i jedinstvene države od presudnog značaja Izborni zakon i izmjena Ustava, prijeti li nam "mostarizacija Federacije", šta će donijeti vanredni sabor HNS-a, te kako relaksirati odnose SDA i HDZ-a BiH, te osigurati funkcionalne institucije.

"Smatram da Bošnjaci kao najmnogobrojniji narod u BiH trebaju imati širinu shvatanja šta je bitno za svaki od konstitutivnih naroda", istakla je u Plenumu Pendeš.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Također je dodala:

"Nemojte da se ponavlja scenarij bivše Jugoslavije. Srbi su u bivšoj Jugoslaviji mislili da su oni glavni zato što ih je bilo najviše. Nemojte to. Ovo je moja domovina i imam prava i imam obavezu, ukoliko me neko izabere, da mi legitimitet i legalitet da zastupam prava tih ljudi i vrijednosti koje čine Hrvata Hrvatom. A to su i religija i jezik i običaji i prostor, naravno, ne uzimajući prava drugome jer BiH je jedinstvo različitosti. EU je jedinstvo različitosti."

Čolo je navela da se biračima ne može zabraniti za glasaju za koga hoće.

"Ovo je najlakše ostvariti posrednim izborom u Domu naroda na nivou države - da se tri člana Predsjedništva biraju u klubovima naroda na državnom nivou. I to je moguće i to je najbezbolnije rješenje. Međutim, ukoliko idete na direktne izbore koji su tajni, ne možete vi biračima zabraniti da glasaju za koga hoće. Ne možete reći nekom Bošnjaku: Ti ne smiješ glasati za Željka Komšića! To nije u skladu s demokratskim principima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije