Čolo nakon sastanka s Palmerom: Bez integriteta izbornog procesa nema narednih izbora

3
Radiosarajevo.ba
Čolo nakon sastanka s Palmerom: Bez integriteta izbornog procesa nema narednih izbora
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Palmer i Eichorst sa članovima Interresorne grupe

Bez integriteta izbornog procesa nema narednih izbora, to je jedan sine e qua non, poručila je Alma Čolo (SDA) nakon sjednice Interesrone radne grupe, na kojoj su, kako je navela, prisustvovali predstavnici iz RS.

Čolo je rekla da nije sigurna da bi HDZ BiH pristao na ovakve izmjene, ali ni vladajuće partije iz RS.

"Mislim da HDZ neće pristati na to bez da se pristane na konstitutivno predstavljanje. Ukoliko dođe do političkih dogovora oko presuda Suda u Strazburu, i Ustavnog suda bilo bi lakše dogovoriti i o paketu integriteta izbornog procesa", rekla je Čolo dodajući da danas nije bilo riječi o političkim izmjenama izbornog zakondavstva, piše N1.

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Vremena nema, u februaru bi trebali usvojiti izmjene ako se naredni izbori misle raspisati prema novom Zakonu. To će omogućiti da se izglasaju dodatni akti, ali i obezbjede tehnički uslovi rekla je Čolo.

Komentarišući tehničke izmjene koje su bile na dnevnom redu Branislav Borenović (PDP) je poručio da mu je najznačajnija činjenica da se unapređuje rad biračkih odobora, i da se smanjuje mogućnost da fantomski politički subjekti zauzimaju mjesta u biračkim odborima.

No Borenović nije siguran da li će ove izmjene dobiti podršku većine.

"Vladajuća većina važe i gleda, čekaju mig stranačkih vođa", rekao je Borenović, dodajući da je tehnička dimenzija za njega suština, te da čekajući političku dimenziju, treba rješavati ova pitanja.

Prvi čovjek PDP-a komentarisao je povratak u institucije BiH političara RS, kaže u narednih nekoliko dana će se vidjeti šta je bio rezultat petomjesečnog političkog djelovanja.

"Mislim da treba tražiti da se nametnuta Inckova odluka prevaziđe u cilju rješavanja situacije u BiH", rekao je Borenović.

No na koji način će se to riješiti, kada su u pitanju političari iz RS nije siguran.

"Nemam nikakvih poziva, nema dnevnog reda, ne zna se o čemu će se raspravljati. To je jedna ho-ruk, ad hok politika", rekao je Borenović dodajući da se ne zna šta će biti naredne sedmice.

Na koncu Borenović potcrtava da je najavljeno mnogo posebnih, zajedničkih sjednica da se u tome ne može snaći ni najvještiji političar u zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije