Zašto cijene voća i povrća na pijacama u BiH rapidno padaju? Pogledajte šokantne brojke

8
Radiosarajevo.ba
Zašto cijene voća i povrća na pijacama u BiH rapidno padaju? Pogledajte šokantne brojke
Foto: Radiosarajevo.ba / Pijaca/Ilustracija

Nejasno je zašto se u prilozima o porastu troškova života kao ilustracije koriste slike sa zelenih tržnica u BiH, kada to često nije u skladu sa stvarnim stanjem. Analizirajući trenutne cijene povrća i voća na pijaci u Tasovčićima pokraj Čapljine, situacija je zapravo suprotna - cijene povrća i voća su osjetno niže u odnosu na protekle tri godine, posebno prošlu, 2023. godinu. Važno je napomenuti da su to cijene koje licitiraju proizvođači, te da se roba na veliko često prodaje po još nižim cijenama.

S druge strane, ostaje pitanje hoće li proizvođači niza kultura uopće pokriti troškove proizvodnje, a ljeto je tek počelo. Povrtlari i voćari sa zebnjom iščekuju udarni dio sezone od 20. jula do 15. augusta. Trenutačna situacija ne obećava.

Na primjer, paradajz koji je stajao dva-tri dana prodaje se na gajbe od 8-10 kg po bagatelnoj cijeni od 2-3 KM. Svježi plodovi paradajza prodaje se po cijeni od 0,70 do 1,20 KM, dok domaće "kavode" i cherry paradajz dosežu 2 KM.

Kod Sarajeva iz rijeke Željeznice izvučeno tijelo ženske osobe

Kod Sarajeva iz rijeke Željeznice izvučeno tijelo ženske osobe

Usporedbe radi, 7. jula prošle godine paradajz je bio 1,50-3 KM, dok su 8. jula 2022. bile 1,50-2 KM. Dakle, cijena svježeg paradajza je prepolovljena u odnosu na prethodne dvije godine. Slično je i sa krompirom, koji se trenutno prodaju po cijeni od 0,40-0,60 KM, dok su prošle godine u ovo doba bili 1,20-1,70 KM, a pretprošle godine 0,80-1 KM.

Ništa bolje nisu prošle ni cijene kupusa, koji se trenutno prodaje po cijeni od 0,40-0,60 KM, dok je prošle godine bio 1-1,30 KM, a preklani 0,50-0,60 KM po kilogramu.

Krastavci se ovih dana prodaju po cijeni od 0,50-0,80 KM, dok su prošle godine bili 1-1,30 KM, a 2022. godine 0,60-0,80 KM po kilogramu. Zelena salata, koja je ove godine često bačena ili zaorana, trenutno se prodaje po cijeni od 1-1,60 KM, dok je prošle godine bila 2-2,50 KM, a 2022. godine 1,50-2 KM. Jedino paprike drže cjenovnu razinu u odnosu na prethodne dvije-tri godine, s trenutnim cijenama od 1,30 KM (tzv. američke) do 2,70 KM (domaće sjeme).

Situacija nije mnogo bolja ni s voćem. Prve smokve, tzv. petrovače, trenutno se prodaju po cijeni od 2,50-3 KM, dok su preklani bile 6-7 KM po kilogramu. Cijena lubenica, koja je u samo pet dana prepolovljena, trenutno iznosi 0,50-0,70 KM, dok su početkom srpnja prošle godine bile 1,90-1,10 KM po kilogramu, a 2022. godine 0,50-0,60 KM po kilogramu. Cijene jagoda, breskvi i nektarina su približne prošlogodišnjima, dok su trešnje imale za proizvođače povoljnu cijenu od 3-6 KM.

Što je uzrokovalo pad cijena glavnih kultura u južnoj Hercegovini u odnosu na prošlu godinu? Prema informacijama od vodećih proizvođača presadnica, kompanija Adria Hishtil iz Gabele i PZ "Sunce" iz Nereza kod Čapljine, narudžbe su bile na razini nekoliko proteklih godina. Jedino što je bilo vidljivo bila je nešto veća sadnja ranog krompira, piše Večernji.ba.

"Od početka je krenulo naopako. Salata se nije mogla prodati pa sam je bio prisiljen zaorati. Krastavci su kratko išli dobro, onda je došla kriza. Sad salata ide po cijeni pokrivanja troškova, a krastavac - ne pitajte," izjavio je Ante Markota, proizvođač iz Čeljeva.

Grgo Matić iz Višića, stalni prodavač na pijaci već 27 godina, naveo je krunski razlog: "Albanska roba preplavila je tržište paradajza, ne samo u BiH nego i u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Uvoznici drže robu u hladnjačama i postupno puštaju na tržište po dampinškim cijenama."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije