Zasjeda Dom naroda: Hoće li Federacija BiH danas dobiti budžet

0
Radiosarajevo.ba
Zasjeda Dom naroda: Hoće li Federacija BiH danas dobiti budžet
Foto: Parlament FBiH / Parlament FBiH

Nastavak sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je prekinuta 30. decembra 2020., zakazan je za danas.

Delegati se, naime, danas trebaju izjasniti o predloženom budžetu FBiH za 2021. godinu.

Prethodno je budžet usvojio Predstavnički dom, na sjednici održanoj također pred Novu godinu, 29. decembra.

Tada je budžet usvojen većinom glasova, nakon burne rasprave zastupnika.

Napomenimo da je, prema budžetskom kalendaru, ovaj najvažniji finansijski dokument trebao biti usvojen do 31. decembra.

Ukoliko budžet usvoji Dom naroda u istom tekstu kao Predstavnički dom, može stupiti na snagu. U protivnom, moralo bi se "ići" na privremeno finansiranje FBiH, što, nažalost, ne bi bio prvi put.

Ukoliko se pak desi da budžet bude usvojen, ali s amandmanima, tekstove budžeta moguće je usaglašavati, ali to iziskuje dužu parlamentarnu proceduru, a samim tim kasnije stupanje na snagu budžeta.

Federalni premijer Fadil Novalić, obrazlažući krajem 2020. članovima Parlamenta predloženi budžet FBiH za 2021., prvo je prezentirao ekonomske posljedice globalne pandemije COVID-a 19, te najavio za ovu godinu mjere za sanaciju stanja.

Inače, ukupni predloženi budžet za ovu godinu iznosi nešto više od 5,4 milijarde KM, što je za 27,7 miliona manje od prošlogodišnjeg budžeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije