Burna rasprava: Prihvaćen budžet FBiH za 2021. godinu, čeka se Dom naroda

2
Radiosarajevo.ba
Burna rasprava: Prihvaćen budžet FBiH za 2021. godinu, čeka se Dom naroda
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica u Sarajevu

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je na današnjoj sjednici Prijedlog federalnog budžeta za 2021. godinu.

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ovaj akt u istom tekstu odobri i Dom naroda, čija je sjednica sazvana za srijedu, 30. decembra, piše Fena

Budžet je predložen u iznosu od oko 5,4 milijarde KM, što je za 27,7 miliona KM manje od ovogodišnjeg budžeta, odnosno rebalansa izvršenog u aprilu.

Tokom rasprave o budžetu zastupnici, mahom iz parlamentarne opozicije, kritizirali su budžet.

"Ovaj budžet se donosi nezakonito. Upoznati ste da se nacrt budžeta šalje u ovaj dom, a to godinama već nije tako. Premijer kaže da je ovo oprezan budžet, a plate i naknade zaposlenih su rasli u proteklim godinama. Samo povećavanje ovih stavki znači da zapošljavanja nisu bila predviđena u 2020. godini. Predviđaju se zapošljavaja u Ministarstvu finansija, Ministarstvu energije, rudarstva i industrije, Agenciji za zapošljavanje…

Tu je i nabavka opreme i kancelarijskog materijala. Predviđeno je i 140.000 KM za nabavku automobila za ovaj dom", istakla je Sabina Ćudić, predsjednica Kluba zastupnika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Prema današnjem obraćanju Predstavničkom domu federalnog premijera Fadila Novalića, budžet za 2021. sadržavat će mjere za sanaciju stanja uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Planirani porezni prihodi su gotovo na ovogodišnjem nivou jer Vlada smatra da će planirane mjere dati rezultate.

Novalić je za iduću godinu najavio nastavak restriktivne politike u javnoj potrošnji, a za plaće i naknade troškova zaposlenih kazao da je ukupni iznos blago povećan nakon što je s početkom pandemije bio smanjen, prenosi Fena.

Planirani budžetski rashodi su 4,4 milijarde KM, od čega je za kapitalne transfere planirano 227,5 miliona KM, odnosno 90 miliona više nego u 2020. godini. Za izgradnju brzih cesta je planirano 115 miliona. Ovom iznosu će tokom godine biti pridodano još 20 miliona KM.

U nastavku borbe protiv posljedica pandemije COVID-a 19, predviđeno je intenziviranje mjera, pa u tom smislu, pomoć nižim nivoima vlasti, kantonima i općinama u iznosu od 230 miliona KM, kao i 150 miliona Fondu za stabilizaciju privrede. Ovo drugo će se trošiti na temelju podzakonskih akata.

Za podršku zapošljavanju je predviđeno dodatnih 50 miliona, kao i novih 25 miliona podrške privredi kroz garancijski fond; zatim deset miliona za uvezivanje staža zaposlenih u privatnim i javnim preduzećima, te pomoć od devet miliona KM aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli kao subjektima koji trpe značajne posljedice krize izazvane pandemijom. Predviđeno je i 25 miliona KM za izgradnju aerodroma u Bihaću.

Zdravstvenim ustanovama je planirano 60 miliona, duplo više nego dosad za borbu protiv COVID-a 19, kazao je federalni premijer i dodao da je novac za vakcine protiv COVID-a 19 već uplaćen.

Za naknade roditeljima djece s posebnim potrebama je predviđeno ukupno 16,5 miliona KM te tri miliona za ustanove socijalne zaštite.

Transferi za penzije, poljoprivredu, povratnike i druge korisnike ostali su na dosadašnjem nivou.

Premijer Novalić je zaključio da su sve planirane mjere realne i održive i naglasio da je izuzetno važno da Federacija BiH dobije i zakone o doprinosima te o porezu na dohodak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije