Marjanović: Bijedna izdvajanja za nauku dodatno smanjena, ali povećana za stranke

4
Radiosarajevo.ba
Marjanović: Bijedna izdvajanja za nauku dodatno smanjena, ali povećana za stranke
Radiosarajevo.ba / Damir Marjanović

Poslanik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Damir Marjanović kritikovao je Prijedlog budžeta koji će sutra biti razmatran u ovom domu.

On je za N1 naveo kako su izdvajanja za nauku, koja se u vrijeme pandemije pokazala kao ključna, smanjena, dok je iznos za političke stranke povećan za 1,8 miliona KM.

"Već godinama ova Vlada više nije u tehničkom mandatu već limbu. Ide u formatu hitnih usvajanja, a Dom naroda sam po sebi dođe za podizanje ruku. Imate proceduru dovođenja pred svršen čin. Budžet je smanjen za 1,3 posto, neke stavke nisu smanjene već su povećane, a neke se u kontitnuitetu smanuju - to je nauka koju smo toliko prizivali u 2020. godini. Bijedna izdvajanja za nauku koja smo imali na federalnom nivou su dodatno smanjena. Imate dijelove budžeta - povećanje za stranke sa dva miliona KM na 3,8 miliona KM. Ne znate kako je pandemija teško utjecala na naše stranke", kazao je Marjanović.

Kazao je kako je "smanjeno izdvajanje za nauku bilo očekivano" te da se ono dešava od 2010. godine.

"Vlada FBiH više od godinu dana nema ministra za nauku, žena je poslana za ambasadoricu, nemate ministra za boračka pitanja, imate krnju vladu. U vrijeme pandemije izdavajaju 12 miliona KM za rekonstrukciju zgrade Vlade u Mostaru", kazao je Marjanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije