COVID / Zaraženo 200 učenika i nastavnika u školama u RS

02. 10. 2020. u 10:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Podaci koje smo prikupili u školama nakon mjesec dana školske godine govore da smo imali oko 200 slučajeva zaraženih u učenika i nastavnika, kaže ministarka prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić.

"Svakodnevno se kontroliše sprovođenje mjera Instituta i sve škole su poštovale mjere, kako bismo imali minimalan broj oboljelih u školama. Nije bilo bi težih oblika bolesti. I dalje ćemo imati nastavu po istom principu, odnoso časovi ce trajati kao i do sada u prvih mjesec dana školske godine", rekla je Trivić.

Vrtići mogu da prošire grupe sa 20 na 25 mališana, a produženi boravak u školama ostaje sa grupama do 15 učenika.

U RS-u je bilo 219 pozitivne djece ukupno u septembru, napominje direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

"I dalje postoji oprez i potreba za poštovanjem svih mjera u školama i van škola, a sva djeca koja su bila pozitivna došla su u kontakt u zajednici, u porodici ili na druženjima, treninzima itd", dodaje Zeljković.

"Nismo imali širenje unutar samih škola, što znači da su poštovane sve mjere u školama i da su reagovale brzo kod pojave bilo kakvih simptoma. Sada imamo 120 aktivnih slučajeva virusa kod djece u RS i svi su sa blagim simptomima. Ali ne treba se opustiti zbog toga, jer nisu problem pozitivna djeca, već mogućnost da prenesu virus nekom ko je ranjiviji. I dalje treba da se nose maske i da se ta mjera shvati vrlo ozbiljno. Svaka mjera je donesena argumentovano i tu smo na raspolaganju roditeljima da ih obrazložimo", kaže Zeljković, ocjenjujući da se može biti zadovoljno situacijom u školama.

Zeljković apeluje na sve da se ne opuštaju podsjećajući da počinje i sezona gripa, zbog čega treba primjenjivati mjere nošenja maske i držanja distance.

Cilj je da situacija i dalje ostane zadovoljavajuća kakva je sada.

"Imamo 91 zaraženog učenika i 37 nastavnika, trenutno. Produžavanje nastave odnosno trajanja časova u Srpskoj ce zavisiti od ukupne epidemiološke situacije", kaže ministarka Trivić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA