Počinje predškolska nastava u KS-u, pročitajte kako će se odvijati

Fena
Počinje predškolska nastava u KS-u, pročitajte kako će se odvijati
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Obavezni program za djecu u godini pred polazak u školu u školskoj 2020/2021. godini trebalo bi da počne 5. oktobra u 32 osnovne škole Kantona Sarajeva i 25 vrtića JU 'Djeca Sarajeva', a u skladu sa epidemiološkom situacijom bit će realiziran po jedan sat sedmično.

Pedagogica JU Djeca Sarajeva za Obavezni program Merjem Vehabović-Berber kazala je za Fenu da će dotad, u skladu sa odlukom Ministarstva obrazovanja KS, biti održani sastanci roditelja i odgajatelja radi informiranja o organizaciji i načinu realizacije Obaveznog programa, kao i epidemiološkim mjerama koje se moraju poštivati.

"Na tim roditeljskim sastancima moguće je i upisati djecu, ako nisu upisana u jednom od dva upisna roka", naglasila je.

Dodaje da se taj program odnosi na djecu koja do 1. septembra navrše pet godina života, a do sada je upisano oko 2.300 djece (oko hiljadu u vrtiće i 1.300 u osnovne škole).

U skladu sa epidemiološkom situacijom, rad sa djecom bit će organiziran u grupama, od po 15 djece. Za polusatne pauze prostorije će biti prozračene i dezinficirane, prije rada sa narednom grupom.

Obavezni program za djecu u godini pred polazak u školu u školskoj 2020/2021. godini realizira se u 32 osnovne škole Kantona Sarajeva i 25 vrtića JU 'Djeca Sarajeva'.

Predškolsko/Obavezni program u normalnim okolnostima odvija se jednom sedmično dva sata (četiri aktivnosti po pola sata) u periodu od 1. septembra do 31. maja, ukupan fond sati je 150. Do izmjena je došlo zbog epidemiološke situacije, izazvane pandemijom virusa korona.

"U trenutnim okolnostima realizuje se sa smanjenim kapacitetima, na 50 posto. Jednom sedmično po jedan sat (koji se računa kao dvije aktivnosti, po pola sata) do daljnjeg, nadamo se 31.05.2021.", kazala je.

Vehabović-Berber naglašava da djeca vrtićke dobi mnogo vole pravila i strukturu. Tako su prihvatili i pravila koja se tiču pandemije virusa korona, baš kao i sva druga vrtićka pravila.

"Već imaju saznanja o važnosti zaštite zdravlja, održavanju lične higijene. Stjeću to u obitelji, a nastoji se to održavati i u vrtiću. Postoje pravila koja smo kreirali odnosno prilagodili njihovom uzrastu. Odgajatelji sa njima i razgovaraju, spram njihovoj dobi, o virusu, opasnostima oko nas ali i načinima na koje se možemo štititi", naglasila je.

JU Djeca Sarajeva ima 34 vrtića, a poštuju se epidemiološke mjere Zavoda za javno zdravstvo KS i Kriznog štaba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije