Zahtjev / Studenti u Sarajevu traže smanjenje školarine: U problemu smo

25. 09. 2020. u 11:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) podnio je zahtjev za smanjenje školarina u narednoj akademskoj godini.

"S obzirom na to da očekujemo da će naredne sedmice Skupština Kantona Sarajevo između ostalog omogućiti i plaćanje školarine u tri rate, Studentski parlament uputio je ministarstvima obrazovanja i finansija, zahtjev za smanjenje školarina, a koje bi se moglo reflektirati kroz drugu ili treću ratu školarine", saopćeno je.

U zahtjevu su naveli da je pojavom koronavirusa nastava obustavljena na dvije sedmice, a potom nastavljena u online režimu iako, kako su istakli, za ovaj režim većina organizacionih nije bila adekvatno pripremljena.

"Održavanje teoretske nastave je u potpunosti implementirano tek nakon nekoliko sedmica, dok je praktična nastava na većini organizacionih jedinica održana u obliku teoretske nastave. Prethodno navedeno je dovelo do značajno slabije kvalitete odžane nastave, za koju su studenti školarinu uplatili", piše u zahtjevu.

Ukazali su da su, usljed obustave nastave i prelaska na online režim nastave, komunalni troškovi, troškovi održavanja prostorija fakulteta kao i troškovi neophodni za izvođenje praktičnog dijela nastave svedeni na minimum, te je ostvarena značajna ušteda sredstava koja su, na osnovu prihoda od školarina, predviđena za utrošak.

"Pored navedenog, pandemija koronavirusa se odrazila i na mogućnost studenata da obezbjede novac koji je potreban za sve finansijske troškove. Usljed gubitka radnih mjesta i smanjenja dohodaka, većina roditelja više nije u prilici da obezbjedi studentima adekvatnu finansijsku pomoć.

Također, studenti koji su svojim radnim angažmanom izdržavali sebe tokom studiranja, sada to nisu u mogućnosti uraditi obzirom da studentski poslovi za vrijeme ove situacije nisu bili dostupni", istaknuto je iz SPUS-a.

Ukazali su da ni stipendiranje nije nešto na šta se u ovoj godini moglo računati u potpunom kapacitetu obzirom na to da je veliki procenat sredstava preusmjeren za borbu protiv koronavirusa.

"Pored svih ovih poteškoća, studenti su imali dodatan teret obzirom da su morali izdvajati novac za kupovinu tehničke opreme koja je bila neophodan alat za praćenje nastavnog procesa i pristupanja ispitnim obavezama.

Također su, zbog neizvjesnosti situacije, mnogi studenti plaćali smještaje bez obzira što u njima nisu boravili jer su morali imati obezbjeđen smještaj za slučaj da nastava u klupama ponovo krene. Slične probleme su imali i studenti koji su prije pandemije imali smještaj u studentskim domovima obzirom da studentski domovi nisu radili, pa su za svaki dolazak na organizacionu jedinicu studenti morali plaćati dodatna sredstva za prenoćište", naglašeno je u zahtjevu.

Zaključuju, na osnovu odluka Senata i preporuka Kriznog štaba FBiH, da ni u narednoj akademskoj godini nastava u klupama neće biti realizirana u punom kapacitetu.

"Shodno prethodno navedenom, smatramo da je neophodno umanjiti školarine za barem 30 posto ukupnog iznosa te se nadamo da ćete poduzeti sve potrebne korake kako bi do toga i došlo. Ovim problemom je zahvaćeno preko 27.000 studenata te smatramo da bi ovo bio jedan od osnovnih koraka za pružanje pomoći budućim akademskim građanima", navedeno je.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)